Kolejny szybki przepis. Można go zrobić w mig. Tak naprawdę najdłużej trwa obieranie jabłek,a reszta to pikuś. Ja przy wykonywaniu tej szarlotki zwykle narzekam na to, że bolą mnie ręce od ścierania jabłek. Szarlotka jest tak prosta w wykonaniu, że nawet największy laik cukierniczy sobie z nią poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną, szarlotkę tatrzańską, szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi.
Dla kogo:
- dla lubiących ciasta z jabłkami
 - dla kochających domowe wypieki
 - dla szukających ciasta na szybko
 
Składniki:
- 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu ok. 1,1 - 1,2 kg
 - cynamon (pół łyżeczki)
 - szklanka mąki pszennej
 - szklanka kaszy manny
 - pół szklanki cukru brązowego
 - łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
 - pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 150g masła (zimnego)
 
Masło wkładamy do zamrażarki. Jabłka myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce (o dużych oczkach) i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Do dużej miski wsypujemy: mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier i dolewamy ekstrakt. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 20-22cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 suchej mieszanki. Na to wykładamy połowę jabłek. Na jabłka kolejną 1/3 suchych składników, a na nie resztę jabłek. Całość przykrywamy ostatnią częścią suchych składników, na które ścieramy zmrożone masło (najlepiej zrobić to na tarce o grubych oczkach). Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni.
Blacha: tortownica o średnicy 20-22cm
Bazą był przepis ze strony www.poezja-smaku.pl

Wygląda apetycznie, szkoda, że jestem na diecie.Przepis podeślę mojej siostrze, ktora uwielbia piec.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie! Jestem mega wielką fanką szarlotki :D
OdpowiedzUsuńAaa kocham jabłecznik, przepis dla mnie, tym bardziej, że na szybko :)
OdpowiedzUsuńa jabłka rozsmażone wcześniej mogą być? czy muszą być świeżo starte?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robilam na gotowych (rozsmazonych) i wydaje mi sie ze musza byc swieze, bo chodzi o to by puscily sok podczas pieczenia, a takie smazone zachowaja sie inaczej, choc moge sie mylic :)
UsuńKiedyś robiłam sypaną (z tego co pamiętam ;p) i mi nie wyszła :(
OdpowiedzUsuńSpróbuję tego przepisu :)
www.my-healthy-lifestylee.blogspot.com
Mnie tez kiedys nie wyszla i miala w sobie duzo miejsc z surowa mąką, ale tym razem wszystko bylo ok :)
UsuńCzy brązowy cukier można zastąpić białym?
OdpowiedzUsuńTak. Powodzenia!
UsuńPrzepis okazał się idealny a szarlotka wprost rozpływała się w buzi.
OdpowiedzUsuńBardzo wypada mi podziękować Ci za przepis bo już na pewno na długo zagości w mojej kuchni.Nie tylko szybka do zrobienia ale też w smaku wyśmienita.Pozdrawiam.Jola
BARDZO sie cieszę! Pozdrawiam!
Usuń56 yrs old Tax Accountant Gerianne Burnett, hailing from Earlton enjoys watching movies like Eve of Destruction and Baseball. Took a trip to Medina of Fez and drives a Ferrari 340 MM Spider. moja odpowiedz
OdpowiedzUsuń