Szarlotka tatrzańska


Przepyszna, bardzo jabłkowa szarlotka! Najlepsza z szarą renetą, ale inne kwaśne i twarde jabłka też dadzą radę :).

Dla kogo:
  • dla mających ochotę na bardzo jabłkową szarlotkę
  • dla chcących spróbować szarlotki na mące krupczatce
  • dla tych, którzy słyszeli kiedyś o "tatrzańskiej" i mają ochotę wypróbować ją w domu
Składniki na ciasto:
  • 500g mąki krupczatki
  • 250g margaryny lub masła
  • 90g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka (lub 1 jajko)
  • 2 łyżki śmietany 18%
Składniki na warstwę jabłkową:
  • 2,5kg jabłek (najlepiej szarej renety -  waga przed obraniem)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Wykonanie ciasta:
Margarynę (zimną), cukier puder i mąkę z proszkiem do pieczenia posiekaj nożem. Dodaj do tego żółtka i śmietanę i jak najszybciej zgnieć ciasto. Ciasto można zagnieść ręcznie lub z pomocą miksera.Wyłóż formę 24x24 papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż 2/3 ciasta i włóż formę do lodówki do schłodzenia. Resztę ciasta (1/3) włóż do zamrażarki w woreczku.

Wykonanie jabłek:
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i poszatkuj na plasterki (możesz to zrobić tarką, malakserem a nawet nożem, byleby plasterki były cienkie). Do jabłek dodaj cynamon i cukier puder. Wymieszaj delikatnie by nie połamać plasterków. 
Na zimne ciasto wyłóż jabłkową warstwę. Warstwa ma być gruba. Jabłka trzeba docisnąć i wyrównać. Na wierzch ciasta zetrzyj 1/3 ciasta, które do tej pory było w zamrażarce.

Piecz ok. 70-80 minut w temperaturze 160 stopni (aż wierzch ciasta będzie złocistobrązowy). Po wystudzeniu ciasta posyp je cukrem pudrem.

Blaszka: tortownica 26cm, kwadratowa 24cm lub prostokątna 22x30cm



Przepis pochodzi z bloga www.chillibite.pl z moimi drobnymi zmianami.

2 komentarze:

INSTAGRAM