Szarlotka sypana

 
Kolejny szybki przepis. Można go zrobić w mig. Tak naprawdę najdłużej trwa obieranie jabłek,a reszta to pikuś. Ja przy wykonywaniu tej szarlotki zwykle narzekam na to, że bolą mnie ręce od ścierania jabłek. Szarlotka jest tak prosta w wykonaniu, że nawet największy laik cukierniczy sobie z nią poradzi! Jeśli macie ochotę na inne szarlotki to znajdziecie u mnie także: szarlotkę tradycyjną, szarlotkę tatrzańską, szarlotkę francuską oraz szarlotkę z płatkami kukurydzianymi.

Dla kogo:
  • dla lubiących ciasta z jabłkami
  • dla kochających domowe wypieki
  • dla szukających ciasta na szybko

 Składniki:
  • 1,5kg jabłek (waga bez obrania) - po obraniu ok. 1,1 - 1,2 kg
  • cynamon (pół łyżeczki)
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka kaszy manny
  • pół szklanki cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 150g masła (zimnego)
Wykonanie:
Masło wkładamy do zamrażarki. Jabłka myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce (o dużych oczkach) i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Do  dużej miski wsypujemy: mąkę z proszkiem do pieczenia, kaszę mannę, cukier i dolewamy ekstrakt. Mieszamy. Tortownicę o średnicy 20-22cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wsypujemy 1/3 suchej mieszanki. Na to wykładamy połowę jabłek. Na jabłka kolejną 1/3 suchych składników, a na nie resztę jabłek. Całość przykrywamy ostatnią częścią suchych składników, na które ścieramy zmrożone masło (najlepiej zrobić to na tarce o grubych oczkach). Pieczemy ok godzinę w temperaturze 180 stopni. 

Blacha: tortownica o średnicy 20-22cm




Bazą był przepis ze strony www.poezja-smaku.pl

11 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie, szkoda, że jestem na diecie.Przepis podeślę mojej siostrze, ktora uwielbia piec.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepysznie! Jestem mega wielką fanką szarlotki :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa kocham jabłecznik, przepis dla mnie, tym bardziej, że na szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jabłka rozsmażone wcześniej mogą być? czy muszą być świeżo starte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie robilam na gotowych (rozsmazonych) i wydaje mi sie ze musza byc swieze, bo chodzi o to by puscily sok podczas pieczenia, a takie smazone zachowaja sie inaczej, choc moge sie mylic :)

      Usuń
  5. Kiedyś robiłam sypaną (z tego co pamiętam ;p) i mi nie wyszła :(
    Spróbuję tego przepisu :)

    www.my-healthy-lifestylee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie tez kiedys nie wyszla i miala w sobie duzo miejsc z surowa mąką, ale tym razem wszystko bylo ok :)

      Usuń
  6. Czy brązowy cukier można zastąpić białym?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis okazał się idealny a szarlotka wprost rozpływała się w buzi.
    Bardzo wypada mi podziękować Ci za przepis bo już na pewno na długo zagości w mojej kuchni.Nie tylko szybka do zrobienia ale też w smaku wyśmienita.Pozdrawiam.Jola

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM