![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiBLQQsbyTof3wD2h3uZusOkWYLfQdz_NJTovizskhFxr02jpEp9h2sw_PhZ-SspUOATBFMCyROe8ypAC9Dcq-8l6HhhYz3aC4opMSbWcYmkWGISEv7HtoHPgNrCddLkeCIT9yDB2RykY4/s1600/PB257721.ORF.jpg)
Te serniczki zrobiłam kiedyś spontanicznie po zakupie serka ricotty. Szczególnie zasmakowało mi połączenie serka i miodu. Ponieważ są w takim miłosnym kształcie - polecam je na Walentynki!
Dla kogo:
- dla mających ochotę spróbować sernika zrobionego z sera innego niż tradycyjny twaróg
- dla sernikołasuchów
- dla lubiących ricottę
- 150g mąki
- 100g cukru
- jajko
- skórka otarta z połowy cytryny
- 125 masła
- małe opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 250g serca ricotta
- 70g cukru
- 2 jajka
- 130g śmietany 18%
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- miód (do dekoracji)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7-PGA1kEAVukX8GckHt1Qa0YQ09_08UsHekFGLOwvWmCm16nc26UBI-Pz-Lnf26lrO4GqQmrIWOw9rwnAG-KoUwLznkuvR2UwjNLvQUAh8FRtKvdvPeETfXjBycUWCYqZQO2UjJWrG3M/s1600/PB247701.ORF.jpg)
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na stolnicy. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 2 godz. Następnie wyłożyć je do foremek (u mnie 10 foremek silikonowych). Na każdą z foremek nałożyć po kawałku papieru do pieczenia i na niego nałożyć groch lub obciążniki do ciasta. Piec sam spód ok. 10 minut w temperaturze 170 stopni.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhB-RJv12MRAvNEQe5ls6c_K2cvhe7dw9zUVce2DNOG33d9Bk6cg9iG6Z-IfvJBOTen0sdaKpMNRPSB9hqLfvPmNb3mqrQotBMF5ak-zMFGJK-Br_MhJ5ss2CSAiZpKs2_CAqr8NJMUe2k/s1600/PB247704.ORF.jpg)
Wykonanie masy serowej:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgVGR3uUwNAfnDtxihf_TCAtOuK2CwqvMhHMcJdnsT0xKOL_eCKqcECgg2_ceTipm2GCy0FOw0gErO63nS3-Mk-zyWo2seq8Rx1tNXWXDRYvHA2q_egR5BrkKTBXKsArssVXs5r4AENpxs/s1600/PB247707.ORF.jpg)
Z przepisu otrzymamy ok. 10-12 serniczków (w zależności od blaszki / foremek jakie posiadamy).
Przepis pochodzi z książki "Słodkie chwile (drożdżówki, ciasteczka i naleśniki".
Bardzo smakowicie i efektownie się prezentują :) Nigdy nie robiłam serniczków z ricotty i następnym razem zastąpię nią twaróg :)
OdpowiedzUsuń