Cukier waniliowy

 
Dla kogo:
  • dla fanów naturalnych dodatków do ciast i deserów
  • dla chcących wzbogacić swoją domową spiżarkę
  • dla mających dość sztucznego cukru z
Składniki:
  • 500g drobnego cukru do wypieków
  • 2 laski wanilii

Wykonanie:
Do słoika wsypać drobny cukier (słoik musi być szczelny - najlepsze są słoiki z gumową uszczelką). Laski wanilii naciąć wzdłuż i łyżeczką wygrzebać z nich pesteczki. Waniliowe pesteczki włożyć do słoika - dodać je do cukru. Laski wanilii także włożyć do słoiczka. Słoik zakręcić i wstrząsnąć. Cukier będzie gotowy za minimum 2 tygodnie.
Przepis można wykonać z połowy porcji. 



Domowy Wyrób

2 komentarze:

  1. Cukier to zło! W każdej postaci, dlatego warto go ograniczać. Nie wypływa dobrze na nasz organizm i nasze zdrowie. Przez dużą ilość cukru mam do dziś problemy z zębami, dlatego go ograniczam do minimum :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, cukier to biała śmierć i lepiej go unikać. Kiedyś słodziłam bardzo dużo, a teraz prawie wcale i jest mi z tym bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM