![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhQn-bf9FFR3hpm4O8bYrwG9BSoJYJTE732jHl3Bj5rO8I7UIbUVhF8jum_LZWcQbc9HcnhSnDZe13uuDdvnQx9t9SeGkeBNYcNCqwHIltj0qHjjUitVYQYmtxyYRgjpH_3POjhClu6zuQ/s1600/PC240092.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla szukających przepisu na łatwe ciasto
- dla lubiących zwykłe ciasta
- dla osób, które szukają alternatywy dla makowca
- 200g mąki pszennej
- 200g mąki ziemniaczanej
- 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem)
- 250g cukru
- 4 jajka
- szklanka maku
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3szklanki mleka
- olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjyUhtx80K6Dd5g_ibnFTnBSA1Iaz1lLuw2C1ztySS9-ofnk7y0eA5jH4MPN30J2JKmK3KOyq20wV5o-B2FsZFJ7tfQvLZmiGrzwP7OkRYzesbZdO-wQSf5e5M4LQDSztbyTlB5LQnGV5M/s1600/PC230034.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhNrddRRoDsgZj_TCAUShpxnexluSxLARApM7sdwG0hpcw4YFsi0zcjIiLINYGlHLvxbZl_9LPoqgNJ31AxI9jxPoNBdoEGypAQ_0jmFVinT60edy50qojGJDz5PfadwePeY2xKX4JnP7E/s1600/PC230039.ORF.jpg)
Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".
![Babki i babeczki](http://zmiksowani.pl/image/miks/3f064091d23b892c1da71df24e559a62_v2.jpg)
![Wielkanocne Smaki - edycja IV](http://zmiksowani.pl/image/miks/538f6e882b7b8631d8c336ea6022857a_v2.jpg)
![Wielkanocne Smaki - edycja IV](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/938/embed_YBPpxfqDyYTpWcPiqFsCvAmaJ3GM0Azz.jpg)
0 komentarze: