
Dla kogo:
- dla szukających przepisu na łatwe ciasto
 - dla lubiących zwykłe ciasta
 - dla osób, które szukają alternatywy dla makowca
 
- 200g mąki pszennej
 - 200g mąki ziemniaczanej
 - 250g margaryny (ja dałam pół na pół z masłem)
 - 250g cukru
 - 4 jajka
 - szklanka maku
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1/3szklanki mleka
 - olejek migdałowy (ja dałam ekstrakt waniliowy)
 
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia. Margarynę utrzeć, dodawać do niej po jednym jajku. Następnie dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, a na końcu mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Do utartego ciasta wlać mleko, wsypać mak i olejek/ekstrakt. Jeszcze raz utrzeć, by wszystkie składniki się połączyły. Wlać ciasto do formy na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Piec ok. 55 min. w temperaturze 170 stopni. o upieczeniu i wystudzeniu można polać lukrem lub obsypać cukrem pudrem.
Przepis można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz. 15 "Ciasta ucierane".





0 komentarze: