![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiFHxbryONd1ZZEXBim9TPM9gbpwn30-Hln7VJnntrDMg6T3xPmnoqOTtnGukYH2_xs8fgC7OA9A4jpAXf0Owu9DfJE3nWHLSV9A_oGui6i-H3CEuJTOkcoCl-woxrbF6RVz1JHmw__t8w/s1600/P4293576.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla lubiących ciasta typu brownies
- dla chcących poczuć zniewalający czekolady zapach unoszący się w całym domu
- dla fanów czekolady
- 180g gorzkiej czekolady
- 235g masła
- 320g cukru
- 5 dużych lub 6 małych jajek
- 55g mąki ziemniaczanej
- 55g kakao
- 3,5 łyżeczki kawy mielonej (przeznaczonej do parzenia w kafetierce)
- cukier puder + kakao do dekoracji
Wykonanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEio2xvEUd8thLFYJU6xOeiqb_l6O8hfbN809CdqdQ9y8C150m3SKJ2u8EI_aSGvzl1VwMzOTEx24WzjLRIPVDAYO3GWb7Ucb08HzNgTRI_iALXnWd7NYnkN4nVxjDKGNzeJq7KrgoTVoLg/s1600/P4283539.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjcEodmC0aDprgCgs6y4oiyiaMGaKeKyXrkajLnwLVlhLIwqeoo0IdJU1thrwpHKbWUriDz3D5NaZucGdkuoO6YEx0d0gskq9pp7r0MAjBi_YH6cKVUsqIFPgcGI4NeFUZTxDjcZ_Jvzdc/s1600/P4293565.ORF.jpg)
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, mieszając delikatnie.
Ciasto wylewamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
UWAGA - ciasto kroimy na kawałki dopiero następnego dnia, gdyż w dzień upieczenia rozpadnie się na kawałki. Kroimy na kawałki i dekorujemy kakao i cukrem pudrem, tworząc szachownicę.
Blacha: kwadratowa o boku 24cm
Przepis pochodzi z książki: "Słodkości i słodycze" A. Zecchini. W oryginale wykonany na tortownicy o średnicy 20cm.
![Przepis na chwilę kawowej przyjemności](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/946/embed_lcJAlbM2wyWewjujhe5i9W7BhpCHAAzz.png)
0 komentarze: