Gofry pełnoziarniste


Świetna propozycja! Nie tylko dlatego, że są zdrowsze od tradycyjnych gofrów, ale także dlatego, że mimo mąki pełnoziarnistej są pyszne i chrupiące! Dla tych, którzy jednak są tradycjonalistami polecam przepis na gofry tradycyjne, który znajdziecie tu
 
Dla kogo:
  • dla mających ochotę na spróbowanie zdrowszej wersji gofrów
  • dla gofromaniaków
  • dla szukających pomysłu na pożywne drugie śniadanie
Składniki suche:
  • 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 180g mąki pszennej
  • łyżka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • 500ml mleka
  • 3 jajka
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • łyżka miodu
  • 60ml oleju (najlepiej słonecznikowego)
  • 2 łyżki roztopionego masła

Wykonanie:
W misce wymieszać ze sobą suche składniki. W drugiej misce wymieszać mokre składniki. Wymieszać ze sobą zawartość obydwu misek - do połączenia składników. Mogą zostać grudki. Piec w gofrownicy na złoty kolor. Podawać z owocami, dżemem, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub zjeść bez dodatków.

Z przepisu otrzymałam 16 gofrów, jednak jeśli ktoś ma gofrownicę o większej powierzchni to będzie ok. 10 sztuk.



Przepis znalazłam na blogu: stokolorowkuchni.blox.pl

0 komentarze:

INSTAGRAM