Gofry

Dla kogo:
  • dla posiadających gofrownicę
  • dla mających ochotę na pyszny deser
  • dla chcących obudzić w sobie wakacyjne wspomnienia
Składniki na ciasto:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 łyżek oleju
Wykonanie ciasta:
Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około 2 - 2,5 łyżki ciasta na jedno "zagłębienie gofrowe" i piec chwilę na złoty kolor.
Ciasta wystarczy na około 18 gofrów. Jeśli potrzebujesz mniej gofrów - np. 8-9 to zrób ciasto z połowy podanych wyżej składników.

Składniki na dekorację:
  • dowolne owoce świeże lub z puszki
  • czekolada w płatkach, pocięta na kawałki, lub starta na tarce
  • bita śmietana - Śnieżka albo tradycyjna 30 lub 36% + fix do śmietany + cukier puder do smaku
  • sos czekoladowy, toffii, owocowy  - wedle gustu (opcjonalnie)
Wykonanie dekoracji:
Bitą śmietanę ubić na sztywno wg przepisu. Śmietana tradycyjna będzie trochę lepsza, bo mniej się rozpuszcza pod wpływem ciepła gofrów. Do śmietany tradycyjnej należy przy miksowaniu dodać cukier puder i śmietan fix, by śmietana była sztywniejsza. Śnieżkę przygotować wg przepisu na opakowaniu - można dodać trochę mniej mleka, by była sztywniejsza. Można użyć także śmietany z syfonu lub śmietany w sprayu.
Gofra pokryć śmietaną i posypać owocami i czekoladą. Polać sosem wedle uznania.
Przepis pochodzi z mojego zeszytu z zapiskami i jest wybrany spośród wielu wcześniej wypróbowanych przepisów.   

0 komentarze:

INSTAGRAM