![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOPtzSBB6XdJnPnXaGIPF6TzXBoZB1kxsqm1NdTjpnMtFlVUERIVMcoi6RUxjZCpVSXkoBk6xLUKlBPKnDu6dLGJ-eohVAfEYP1ViphOFxF7VRMsPqHjuD5o0JMcP1ZiaL_19Hue4Idck/s200/P6277374.jpg)
- dla fanów lekkich ciast
- dla mających owoce, a nie mających pomysłu co z nimi zrobić
- dla posiadających formę do tarty
- 150g mąki
- 50g cukru pudru
- 1 żółtko
- 100g masła
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh7MIqVutKYB9c5STZDoJ92zUiI0tJAaHFxcsmFhNwya-SqeWqy92AjlTesjzTwYfPAOq_MbmSbX91IqreNydeUI-ChDyzPZwhYCogDHgVtFjQRv7NV2XrJZD0EQFc6P0UxspNKnEVBMTY/s320/P6267366.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhcScDDHohSfYs_0AzlthstvBqJqO5j7FBXJNIsFwI1hACcnx8KKSKBhe6d6rJQdjIEobqNmKpnNfHAUCFDJwnxF14xYF2Yb9_LbMjugLMK3dvr78dDFJltEvlRejkUQSAEX4OdWuozOBI/s320/P6267369.ORF.jpg)
Składniki na owocowy wierzch ciasta:
- 500g owoców (truskawek, malin, borówek, poziomek itp.)
- 3-4 łyżki dżemu (o smaku owoców których używamy)
- 100g galaretki o smaku owoców których używamy
Zrobić galaretkę wg przepisu na opakowaniu dodając mnie wody, by szybciej tężała. Gdy galaretka wystygnie włożyć ją do lodówki. Wystudzone ciasto smarujemy dżemem. Na warstwie dżemu układamy owoce. Truskawki można pokroić, a inne drobne po prostu wyłożyć w całości. Na owoce wykładamy galaretkę - nie może być płynna, bo przemoknie nam przez ciasto. Musi mieć już taką tężejącą konsystencję. Po wyłożeniu galaretki ciasto wkładamy do lodówki, by galaretka całkiem się ścięła.
Blacha: do tarty o średnicy 24-28cm
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" M. Łebkowskiego. Jak widać ja przygotowałam tą tartę w wersji z malinami i truskawkami.
Wygląda pysznie! Też mam w planach dziś tartę!
OdpowiedzUsuńPyszna tarta, ja wykorzystałam brzoskwinie a więc dodałam dżem i galaretkę brzoskwiniową!
OdpowiedzUsuń