Szarlotka pod pierzynką (z pianą z białek i kruszonką)


Szarlotka - ulubione ciasto mojego męża, który ku mojemu załamaniu cały czas zamawia kolejne szarlotki lub zwykłe ciasta i nie bardzo jest skłonny do próbowania nowości, które przygotowuję. Więc, żeby nie piec cały czas tego samego dla odmiany szukam nowych przepisów na szarlotki. Ta szarlotka bardzo nam zasmakowała zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że jest jedną z lepszych jakie jadłam także gościła już u nas kilka razy i w ten weekend znów planuję ją upiec. Spróbujcie i Wy!

Dla kogo:

  • dla szarlotkożerców
  • dla mających jabłka na zbyciu
  • dla poszukujących kolejnej wersji szarlotki



Składniki na ciasto:


Składniki na masę jabłkową:

  • 1kg jabłek
  • łyżka cukru waniliowego
  • budyń waniliowy lub śmietankowy
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • łyżka cynamonu

Składniki na pianę:

  • 5 białek
  • 200g cukru (najlepiej drobnego)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie tradycyjne:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon. Wsypać proszek budyniowy i dolać sok z cytryny. Wszystko umieścić w rondlu i gotować ok. 5 minut aż jabłka lekko zmiękną, a wszystkie składniki ładnie się połączą. Przełożyć jabłka do miski. Następnie 2/3 ciasta z lodówki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni. W tym czasie przygotować pianę.

Piana:
Do suchej i czystej miski wlać białka, ubijać mikserem, aż piana będzie sztywna i gdy piana jest już fajnie ubita zacząć dosypywać po trochę cukier. Dodać mąkę i ubijać jeszcze ok. minutę. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę. Na pianę zetrzeć na tarce resztę ciasta lub pokruszyć w rękach. Piec jeszcze 25 minut w temp. 170 stopni.   

Wykonanie w Thermomixie:
Ciasto:
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do naczynia, masło najlepiej pokrojone na małe kawałki 2 minuty/kłosek-interwał. Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia.

Masa jabłkowa:
Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Wrzucić je do naczynia miksującego, dodać cukier i cynamon 3s/obr. 7. Wsypać proszek budyniowy i dolać sok z cytryny gotować 3 minuty/70stopni/obr.1. Przełożyć jabłka do miski. 2/3 ciasta z lodówki wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 170 stopni. W tym czasie przygotować pianę.

Piana:
Do suchego i czystego naczynia wlać białka, założyć motylek i ubijać 5 min./obr. 4. na samym końcu, gdy piana jest już fajnie ubita zacząć dosypywać po trochę cukier. Dodać mąkę i ubijać jeszcze 1 minutę/obr. 4. Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, a na nie pianę. Na pianę zetrzeć na tarce resztę ciasta lub pokruszyć w rękach. Piec jeszcze 25 minut w temp. 170 stopni.   






0 komentarze:

INSTAGRAM