Ekstrakt waniliowy



Genialny! Od kiedy raz go zrobiłam to się zakochałam. Używam go praktycznie do wszystkich wypieków. Świetnie zastępują także cukier waniliowy, który oczywiście też możecie wykonać sami. Jest bardzo ekonomiczny - starcza na bardzo długo. Laski wanilii polecam kupić przez Internet - jednak przed zakupem sprawdźcie jakiej są długości, gdyż można kupić 10 centymetrowe, a także nawet 20 centymetrowe. Jeśli kupicie mniejsze to z pewnością musicie użyć ich więcej. Jeśli natomiast będą długie i mięsiste to wystarczy mniej.   

Składniki:
  • 500ml wódki (dobrej)
  • 6-8 sztuk lasek wanilii*
Wykonanie:
Laski wanilii nakroić wzdłuż nożem (nie przekrajać na pół)  i włożyć do butelki. Zalać wódką. 
Po minimum 2 tygodniach ekstrakt nabiera mocy i można zacząć go powoli używać, jednak dopiero po ok. 2 miesiącach osiąga pełną moc. 
Im ciemniejszy ekstrakt, tym lepsze laski udało Wam się kupić. 
Gdy wykorzystacie cały ekstrakt możecie dolać do lasek jeszcze 250ml wódki i ponownie poczekać, aż zamienią się w ekstrakt. 

*Laski wanilii polecam kupić przez Internet - jednak przed zakupem sprawdźcie jakiej są długości, gdyż można kupić 10 centymetrowe, a także nawet 20 centymetrowe. Jeśli kupicie mniejsze to z pewnością musicie użyć ich więcej. Jeśli natomiast będą długie i mięsiste to wystarczy mniej.   



0 komentarze:

INSTAGRAM