Kruche ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i czekoladą


Ciasteczka kruche z orzeszkami ziemnymi i czekoladą kojarzą mi się z dzieciństwem. Chodziłam z mamą pieszo bardzo daleko do cukierni oddalonej ok. 4 km od domu, żeby kupić podobne ciasteczka. Mówiłyśmy z mamą, że idziemy do cukierni na Demakową. Ulica nazywała się Demakowa. Dopiero 25 lat później dowiedziałam się, że powinnam mówić na ul. Demakowa  - to było nazwisko, którego nie należało odmieniać. Nazwę ulicy zmieniono, ale wspomnienia zostały, a smak ciasteczek czuję do dziś. Ten przepis to próba odwzorowania ich smaku.

Dla kogo:
  • dla fanów ciasteczek
  • dla lubiących słodkie przegryzki
  • dla chcących zrobić niespodziankę dla najbliższych
 Składniki:
  • 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki
  • 370g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
  • orzeszki ziemne - tyle ile zmieści się na ciasteczkach
  • czekolada gorzka lub mleczna w zależności od preferencji
Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Powciskać orzeszki ziemne w ciasto i upiec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche. Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wycinać dowolne kształty. Powciskać orzeszki ziemne w ciasto i upiec ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.  



0 komentarze:

INSTAGRAM