Miałam orzechy włoskie i postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Lubię ciasta na miodowych blatach, bo można je długo przechowywać.
Długo mnie tu nie było, bo miałam kłopoty zdrowotne i musiałam zrezygnować z blogowania. Zamiast blogować, chodziłam po lekarzach. Mam nadzieję, że teraz będzie już lepiej.
Dla kogo:
- dla lubiących miodowe ciasta
- dla mających orzechy włoskie w spiżarni
- dla potrzebujących ciasta, które można długo przechowywać
Składniki na ciasto:
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju
- 2 jajka
- kostka masła (200g)
- 150g cukru
- 500g mąki pszennej
- 30g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 450g/ml mleka
- kostka masła (200g)
- łyżka cukru waniliowego
- słoik powideł
- 2 łyżki miodu
- 120g masła
- 150g cukru
- 200g orzechów włoskich
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko ręką lub mikserem. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich upiec w temp. 170 stopni, 15-20 minut. Ostatniej części nie piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową.
Wykonanie warstwy orzechowej:
Orzechy lekko pokroić nożem na mniejsze części. Wszystkie składniki wyłożyć na patelnie i prażyć, aż orzechy zaczną lekko brązowieć i przypiekać się. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki (poza masłem i powidłem) umieścić w garnku i ugotować budyń. Budyń ostudzić. Masło utrzec mikserem na puszystą masę i dodawać po trochę budyń i miksować.
Warstwy ciasta od dołu:
1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami
Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego. Masło najlepiej wcześniej pokroić na kawałki. Można pomagać sobie kopystką - 50s. /obr. 5. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich upiec w temp. 170 stopni, 15-20 minut. Ostatniej części nie piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową.
Wykonanie warstwy orzechowej:
Orzechy włoskie lekko rozdrobnić 2s/obr.5, dodać resztę składników i smażyć w Thermomixie 15 minut/80 stopni/ obr.2. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni.
Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki poza masłem i powidłem włożyć do naczynia miksującego. Podgrzewać 8 minut/90 stopni/obr. wsteczne 3. Budyń wyciągnąć z naczynia i ostudzić. Do naczynia włożyć masło i ucierać, około minuty, obr. 4. Powoli dokładać chłodny budyń, aż masa stanie się pulchna.
Warstwy ciasta od dołu:
1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami
Przepis znalazłam w serwisie www.przepisownia.pl i lekko go zmodyfikowałam. Przepis tradycyjny opracowany przeze mnie.
0 komentarze: