Orzechowiec z masą budyniową


Miałam orzechy włoskie i postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Lubię ciasta na miodowych blatach, bo można je długo przechowywać.
Długo mnie tu nie było, bo miałam kłopoty zdrowotne i musiałam zrezygnować z blogowania. Zamiast blogować, chodziłam po lekarzach. Mam nadzieję, że teraz będzie już lepiej.

Dla kogo:
  • dla lubiących miodowe ciasta
  • dla mających orzechy włoskie w spiżarni
  • dla potrzebujących ciasta, które można długo przechowywać


Składniki na ciasto:
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • kostka masła (200g)
  • 150g cukru
  • 500g mąki pszennej
Składniki na masę:
  • 30g cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 450g/ml mleka
  • kostka masła (200g)
  • łyżka cukru waniliowego
  • słoik powideł
Składniki na warstwę orzechową:
  • 2 łyżki miodu
  • 120g masła
  • 150g cukru
  • 200g orzechów włoskich
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko ręką lub mikserem. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich upiec w temp. 170 stopni, 15-20 minut. Ostatniej części nie piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową.

Wykonanie warstwy orzechowej:
Orzechy lekko pokroić nożem na mniejsze części. Wszystkie składniki wyłożyć na patelnie i prażyć, aż orzechy zaczną lekko brązowieć i przypiekać się. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni.

Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki (poza masłem i powidłem) umieścić w garnku i ugotować budyń. Budyń ostudzić. Masło utrzec mikserem na puszystą masę i dodawać po trochę budyń i miksować. 

Warstwy ciasta od dołu:
1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami

Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie ciasta:
Składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego. Masło najlepiej wcześniej pokroić na kawałki. Można pomagać sobie kopystką - 50s. /obr. 5. Ciasto podzielić na 3 części. Dwie z nich upiec w temp. 170 stopni, 15-20 minut. Ostatniej części nie piec, tylko najpierw przygotować warstwę orzechową.

Wykonanie warstwy orzechowej:
Orzechy włoskie lekko rozdrobnić 2s/obr.5, dodać resztę składników i smażyć w Thermomixie 15 minut/80 stopni/ obr.2. Masę orzechową wyłożyć na trzecią surową cześć ciasta i upiec 15-20 minut w temp. 170 stopni.

Wykonanie masy budyniowej:
Wszystkie składniki poza masłem i powidłem włożyć do naczynia miksującego. Podgrzewać 8 minut/90 stopni/obr. wsteczne 3. Budyń wyciągnąć z naczynia i ostudzić. Do naczynia włożyć masło i ucierać, około minuty, obr. 4. Powoli dokładać chłodny budyń, aż masa stanie się pulchna.

Warstwy ciasta od dołu:
1. Ciasto. 2. Powidło. 3. 1/2 masy budyniowej 4. Ciasto. 5. Powidło. 6. 1/2 masy budyniowej 7. Ciasto z orzechami





Przepis znalazłam w serwisie www.przepisownia.pl i lekko go zmodyfikowałam. Przepis tradycyjny opracowany przeze mnie. 

0 komentarze:

INSTAGRAM