Sorbet cytrynowo-limonkowy na trzy sposoby


Propozycja idealna dla wszystkich, którzy szukają orzeźwienia w upalny dzień. Ponieważ nie każdy ma w domu maszynę do lodów przedstawiam też sposób jak sobie bez niej poradzić. Sorbet jest pyszny, a ja akurat lubię sorbety. Lody owocowe wolę w postaci sorbetów niż lodów ze śmietanką. 

To mój drugi w karierze sorbet cytrynowy. Już niektórzy znają historię jak to chciałam zrobić przyjemność mojemu (wtedy jeszcze) chłopakowi, a obecnemu mężowi i podałam mu miseczkę sorbetu cytrynowego. Jadł z kwaśną miną, a każda łyżeczka zdawała się być dla niego bólem i wtedy gdy zobaczyłam jego minę przypomniało mi się, że nie lubi on kwaśnych rzeczy i jest na nie bardzo wyczulony, ale był tak wyrozumiały, że zjadł. Tylko chyba całą porcję z zamkniętymi od kwasu oczami. :)

Dla kogo:
  • dla szukających orzeźwienia
  • dla mających nadmiar cytryn
  • dla lubiących domowe wyroby
Składniki:
  • 550g/ml wody
  • 250g cukru
  • 200g soku z cytryn i limonek (u mnie 3 cytryny i 2 limonki)
Wykonanie tradycyjne:
Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę co ok. 30-60 minut by równomiernie się zamrażała i nie rozwarstwiła, ale nie jest to konieczne. Czas mrożenia będzie się różnił w zależności od zamrażarki jaką posiadamy. Będzie się wahał od 2-8 godzin. Gdyby masa się rozwarstwiła po wyciągnięciu możemy pomóc sobie i zmiksować ją w kruszarce do lodu lub w dobrym blenderze. Podawać od razu po przygotowaniu.

Wykonanie w maszynie:
Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie wlać masę do maszynki do lodów i mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Podawać od razu po przygotowaniu.WAŻNE: Pamiętajcie by maszynkę włożyć do zamrażarki minimum dzień wcześniej, by naczynie było odpowiednio schłodzone.

Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać 400g wody, dodać cukier i gotować 5 min./100 stopni/obr.3. Dodać pozostałe 150g wody i sok z cytryn i limonek. Masę przelać do płaskiego pojemnika, całkowicie ostudzić i włożyć do zamrażalnika na ok. 10 godzin.  Zamrożoną masę włożyć do chwilę do lodówki, a następnie pokroić na kawałki. Włożyć masę do naczynia miksującego i zmiksować 30s. obr.9.





0 komentarze:

INSTAGRAM