Cake pops z białą czekoladą



Ciasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce. Nie lubię wyrzucać jedzenia i w miarę możliwości staram się wszystko wykorzystywać, a jeśli nie jest to możliwe to po prostu zjadam resztki :), dlatego po prostu musiałam coś wykombinować z tego ciasta. Samo ciasto na lizaki wyszło super. Miałam natomiast problem z polewą. Za pierwszym razem zaczęłam ją przygotowywać wieczorem, dzieciaki chciały iść spać, więc ją zostawiłam, a jak wróciłam wytrącił się tłuszcz i masa była niezdatna do użycia. Kolejnego dnia postanowiłam się nie poddawać i zrobiłam ją jeszcze raz. Czekoladka pięknie się rozpuściła, dodałam masło - nadal było super. Dodałam śmietankę i wtedy masa się zważyła. Zmarnowałam już w sumie 4 białe czekolady. Jednak podjęłam ostatnią próbę. Tym razem nie dodałam śmietanki i wszystko się udało. Ufff!

Dla kogo:
  • dla szykujących przyjęcie
  • dla mających do wykorzystanie resztki ciasta
  • dla lubiących białą czekoladę

Składniki na masę biszkoptową:
  • 400g ciasta typu biszkoptowego (bez masy)
  • 125g sera mascarpone
  • 60g białej czekolady
Składniki na polewę:
  • 200g białej czekolady
  • 3-4 łyżki masła
  • cukrowe dekoracje
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Ciasto zmiksować z serkiem i czekoladą na gładką masę. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta utoczyć kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Odstawić do lodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę.

Wykonanie polewy:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków do cake popsów w czekoladzie i wbić je w schłodzone kulki ciasta (mniej więcej do połowy). Włożyć kulki do lodówki do ponownego schłodzenia. Do reszty czekolady dodać 3 łyżki masła i wymieszać, aż masa stanie się jednolita. Jeśli będzie zbyt gęsta dodać dodatkową łyżkę masła. Masę odłożyć na bok, by się ochłodziła (nie możemy dać jej zastygnąć). Dobrze schłodzone lizaki polewać białą czekoladą i posypywać dekoracjami cukrowymi. Odstawić do zastygnięcia. Polecam do kubka włożyć jabłko i wbijać do niego lizaki. Wtedy będą stabilnie zastygały. Przechowywać w lodówce.




0 komentarze:

INSTAGRAM