To ciasto "chodziło" za mną już od dawna. Już rok temu na Wielkanoc planowałam schować w babce baranka albo kurczaczka, ale w końcu czas zweryfikował moje plany. Tym razem się udało. Mimo wszystko i tak planuje coś waniliowo-kakaowego, ale tym razem w wersji wielkanocnej albo bożonarodzeniowej. Zobaczymy kiedy mi się to uda :).
Dla kogo:
- dla zakochanych
- dla lubiących babki ucierane
- dla tych, którzy chcą zaskoczyć gości czy domowników
Składniki na ciasto czerwone:
- 180g mąki pszennej
- 180g masła
- 120g cukru
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- odrobina barwnika spożywczego w żelu lub w proszku
- 240g mąki pszennej
- 240g masła
- 160g cukru
- 4 jajka
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonane ciasta jasnego:
Ciasto jasne wykonujemy tak samo jak czerwone, jedynie pomijając barwnik. Masło ucieramy z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 10x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno keksówki wlać część (ok. 1/3) jasnego ciasta. Na jasnym cieście pokładać ciasno serca (jedno, obok drugiego, na całej długości keksówki). Zalać serca resztą jasnego ciasta, tak by zostały przykryte. Upiec w temp. 170 stopni - koło 50-55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Udanych Walentynek!
Przepis znalazłam na stronie www.smakolykibereniki.blogspot.com i wprowadziłam w nim lekkie zmiany (zmniejszyłam ilość cukru)
Piękna babeczka!
OdpowiedzUsuńIdealnie walentynkowa...
:)
O tak! Szkoda tylko, że mój mąż obecnie na diecie, ale obiecałam mu, że upiekę później jeszcze raz :)
Usuń