Ciasteczka na patyku czyli cakepops - w końcu nadeszła pora, że pojawiły się także u mnie. Mam nawet maszynkę do wypieku kuleczek, ale tym razem wersja bez pieczenia. Całą rodzina była zachwycona ich smakiem. Niby to tylko takie jakby ziemniaczki na patyku, ale jednak smak trochę inny, no i ta urzekająca dekoracja!
Dla kogo:
- dla lubiących przepisy "bez pieczenia"
- dla chcących zaskoczyć gości
- dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem
- 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas)
- 125g sera mascarpone
- 50g białej czekolady
- 2–3 łyżki miękkiego masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie mniej więcej pół na pół)
- 2 łyżki oleju
- precelki (kilkadziesiąt sztuk)
- czerwone cukierki np. M&M's, Skittles lub inne
- cukrowe oczy lub rozpuszczona biała czekolada (kilka kostek)
- patyczki szaszłykowe lub specjalne patyczki do cakepops'ów
Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego).
Wykonanie dekoracji:
Z przepisu otrzymamy ok. 15-20 szt. ciasteczkowych lizaków, w zależności od tego jakiej wielkości kulki utoczymy.
Przepis zaczerpnęłam z serwisu www.kotlet.tv, z malutkimi zmianami
Ależ one cudne! :)
OdpowiedzUsuń