Walentynkowa babka z sercem



To ciasto "chodziło" za mną już od dawna. Już rok temu na Wielkanoc planowałam schować w babce baranka albo kurczaczka, ale w końcu czas zweryfikował moje plany. Tym razem się udało. Mimo wszystko i tak planuje coś waniliowo-kakaowego, ale tym razem w wersji wielkanocnej albo bożonarodzeniowej. Zobaczymy kiedy mi się to uda :).
 
Dla kogo:
  • dla zakochanych
  • dla lubiących babki ucierane
  • dla tych, którzy chcą zaskoczyć gości czy domowników


Składniki na ciasto czerwone:
  • 180g mąki pszennej
  • 180g masła
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • odrobina barwnika spożywczego w żelu lub w proszku
Składniki na ciasto jasne:
  • 240g mąki pszennej
  • 240g masła
  • 160g cukru
  • 4 jajka
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie ciasta czerwonego:
Najpierw robimy ciasto czerwone. Masło ucieramy z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać. Na samym końcu dodać barwnik - porządnie wymieszać, by ciasto stało się jednolite. Keksówkę o wymiarach 10x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto czerwone wystudzić. Pokroić na plastry. W każdym plastrze wykroić serce. Z większych kawałków można spróbować wykroić dwa serca. Serc powinno być tyle, by wystarczyło na całą długość keksówki. Resztki ciasta czerwonego można zjeść, albo przerobić na ziemniaczki lub cakepopsy.

Wykonane ciasta jasnego:
Ciasto jasne wykonujemy tak samo jak czerwone, jedynie pomijając barwnik. Masło ucieramy z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać. 
Keksówkę o wymiarach 10x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno keksówki wlać część (ok. 1/3) jasnego ciasta. Na jasnym cieście pokładać ciasno serca (jedno, obok drugiego, na całej długości keksówki). Zalać serca resztą jasnego ciasta, tak by zostały przykryte. Upiec w temp. 170 stopni - koło 50-55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. 
Udanych Walentynek!




Przepis znalazłam na stronie www.smakolykibereniki.blogspot.com i wprowadziłam w nim lekkie zmiany (zmniejszyłam ilość cukru)

2 komentarze:

  1. Piękna babeczka!
    Idealnie walentynkowa...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Szkoda tylko, że mój mąż obecnie na diecie, ale obiecałam mu, że upiekę później jeszcze raz :)

      Usuń

INSTAGRAM