Pudding toffi


Ostatnio próbuję wykonywać przepisy na parze! Jest to bardzo ciekawa metoda, którą dotychczas wykorzystywałam tylko do przygotowywania warzyw. Okazało się, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, że da się także przygotowywać desery, a nawet całe obiady (ostatnio zrobiłam na parze wielkie indycze udko!). Jeśli macie nakładkę do garnka do gotowania na parze lub choćby duży durszlak czy mocne sito to spróbujcie! Efekt jest zaskakujący! Pudding jest pyszny, a sos na bazie cukru i syropu trzcinowego nadaje mu wyjątkowy charakter!
 
Dla kogo:
  • dla lubiących kuchenne eksperymenty
  • dla fanów deserów
  • dla kochających toffi w każdej postaci

Składniki na pudding:
  • 150g daktyli
  • łyżka sody oczyszczonej
  • 180ml wody
  • 40g masła
  • 100g cukru brązowego Diamant
  • 150g mąki pszennej
  • jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na sos toffi:
  • 60g masła
  • 50g cukru brązowego Diamant
  • 75g syropu trzcinowego Diamant lub ew. syropu klonowego
  • 40ml mleka
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie puddingu:
Daktyle posypać sodą oczyszczoną i zalać wrzątkiem. Odstawić na minimum 20 minut. Miękkie daktyle wraz z wodą z namaczania wlać do miski. Dodać masło (40g), cukier brązowy, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i jajko. Wszystko zblendować. Masa nie musi być całkiem jednolita. Foremki (kokilki) natłuścić masłem. Nałożyć do nich masę do ok. 3/4 wysokości. Do garnka wlać wodę (ok. litr). Zagotować. Nałożyć przystawkę do gotowania na parze (jeśli nie mamy przystawki można użyć w tym celu dużego sita lub durszlaka) i wyłożyć na nią kokilki. Zakryć pokrywkę. Gotować na parze ok. 35 minut. 

Wykonanie sosu:
W rondelku roztopić wszystkie składniki sosu. Pogotować chwilkę, odstawić do wystudzenia i włożyć do lodówki, by sos lekko zgęstniał. Gotowe puddingi wyjąć delikatnie z foremek i polać sosem.

#diamant #syroptrzcinowy #cukiertrzcinowy






Złocista Kuchnia Diamant

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, wyszedł bardzo pulchny i mięciutki. Rozpływa się w ustach!

      Usuń
  2. jeeejku, jak to przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też od jakiegoś czasu odkrywam na nowo gotowanie na parze. Pudding wygląda super! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Stwierdzam, że gotowanie na parze jest super!

      Usuń

INSTAGRAM