Gruszki na parze z sosem czekoladowo-piernikowym

 
Lubię rozpieszczać moich najbliższych. Ostatnio przygotowałam w weekend gruszki w sosie czekoladowym i...nie zdążyłam zrobić zdjęcia. W związku z tym, że niektórzy pytali co to był za specjał, postanowiłam specjalnie dla Was powtórzyć przepis i wykonać go po raz drugi. Myślę, że to idealny deser na jesienny czy zimowy wieczór. Idealnie wprowadza nas w świąteczny nastrój! Za piękne garnki z serii Nature (te drewniane rączki są cudne!) i super ostry nóż Santoku dziękuję marce Ambition! Dzięki nim przygotowania świąteczne stały się przyjemniejsze :).  Specjalnie na święta mam dla Was specjalny rabat na produkty Ambition, który obowiązywać będzie do 31.12.2017! By dokonać zakupów trzeba wpisać hasło rabatowe "AMBITNE-GOTOWANIE" na https://dajar.pl/ambition
Korzystajcie, bo warto! Może zaopatrzycie się jeszcze w prezenty pod choinkę?


Dla kogo:
  • dla szukających pomysłu na wykorzystanie gruszek
  • dla lubiących przyrządzać dania na parze
  • dla łasuchów
Składniki:
  • 3-4 gruszki
  • 80g czekolady gorzkiej
  • 80g śmietany 30 lub 36%
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka przyprawy do piernika
  • 50g płatków migdałowych do dekoracji
Wykonanie:
Do garnka wlać ok 500ml wody. Nałożyć nakładę do gotowania na parze (jeśli nie macie może być ew. durszlak lub mocne sito). Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na wkładce ułożyć połówki gruszek. Nałożyć pokrywę garnka i gotować ok. 25 minut (warto sprawdzić po ok. 20 minutach czy nie są za miękkie, gdyż czas gotowania zależy też od wielkości i gatunku gruszek). Odstawić gruszki na bok. Podczas gdy gruszki się parują do rondelka włożyć połamaną na kawałki czekoladę, wlać śmietankę, dodać łyżeczkę miodu i przyprawy do piernika. Roztopić składnik, aż masa stanie się gładka. Na  suchej patelni podprażyć delikatnie płatki migdałów. Gruszki wyłożyć na talerzyki, polać sosem czekoladowym i posypać płatkami migdałów.



Dziękuję Agata Piłat Fotografia za piękne zdjęcia i wspólną degustację :).

2 komentarze:

  1. To zdecydowanie mój ulubiony przepis. Uwielbiam połączenie gruszki z czekoladą. Poza tym nie tylko jest smaczny, ale też pięknie się prezentuje. Mój mąż też bardzo lubi ten deser, więc często go przygotowujemy razem. Nie ma nic lepszego na odrobinę słodkości po ciężkim dniu w pracy. Taki deser poprawia też nastrój w ponure, jesienne dni :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę zrobić tutaj - https://www.shootingcracow.com/oferta/wieczor-kawalerski/ wieczór kawalerski w Krakowie. Czy wiecie coś na temat jakości jedzenia w tym miejscu? Nie ma co ukrywać - to bardzo istotne.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM