Torcik makowy z mascarpone bez pieczenia



Święta za pasem. Ja też szykuję dla Was świąteczne przepisy. Dla tych, którym Święta Bożego Narodzenia kojarzą się z makiem i bakaliami mam przepis na szybki torcik makowy bez pieczenia. Torcik ma 24cm średnicy, ale ma bardzo kremowy smak, także raczej tylko łakomczuchy są w stanie pożreć 1-2 kawałki, więc myślę, że można go pokroić na małe kawałki, żeby starczył dla wszystkich gości przy świątecznym stole.

Dla kogo:

  • dla lubiących kremowe, rozpływające się w ustach ciasta
  • dla fanów maku
  • dla nie mających czasu na świąteczne wypieki
Składniki:
  • 250g sera mascarpone
  • 150g maku (suchego)
  • 50g cukru
  • 500ml śmietany 30 lub 36%
  • 15g masła
  • 25g miodu
  • 20g żelatyny lub 1 opakowanie żelatyny fix do deserów
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50g migdałów
  • 100g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
  • 100g płatków migdałowych (do dekoracji)
Wykonanie:
Tortownicę wyłożyć biszkoptami i skropić delikatnie łyżką rumu. Mak zalać wrzątkiem i gotować go ok. pół godziny. Następnie odcedzić i zmielić w blenderze (można zemleć też tradycyjnie w maszynce). Do rondelka nałożyć cukier, masło i miód. Rozpuścić je i dodać do tego zmielony mak i chwilę smażyć. Odstawić do ostygnięcia. Do misy blendera nałożyć serek mascarpone, wystudzoną masę makową, posiekane migdały, łyżkę rumu i 2 łyżki cukru pudru. Zmiksować. Żelatynę zalać kilkoma (ok. 8 łyżek) łyżkami wody i poczekać aż napęcznieje (co najmniej 15 minut), następnie rozpuścić ją w rondelku (uwaga, by jej nie zagotować).

W wysokim naczyniu ubić śmietanę na sztywno i dodać do niej powoli (cienką strużką) mieszankę żelatynową (zahartowaną łyżką śmietany) cały czas miksując. Śmietanę dodać do masy maskowej miksując ją na małych obrotach. Masę nałożyć na przygotowane wcześniej biszkopty. Posypać płatkami migdałowymi (płatki można wcześniej lekko uprażyć na patelni). Odstawić całość do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Do przygotowania przepisu użyłam blendera kielichowego Amica BTK 5011 IN. Świetnie poradził sobie z mieleniem maku, a także z miksowaniem. Mój poprzedni blender "umarł" z przegrzania przy robieniu masła orzechowego a ten radzi sobie z twardymi składnikami bezproblemowo dzięki funkcji "pulse". Warto zwrócić uwagę także na system chroniący go przed przegrzaniem! Dobrze, że posiada szklany kielich bez zbędnych zagłębień wykonany z mocnego szkła. Dzięki temu można go z łatwością wymyć (także w zmywarce). Jestem bardzo zadowolona z tego zakupu także używam go nie tylko do robienia słodkości, ale także smoothies, koktajli, hummusów i maseł orzechowych.



 




Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na stronie www.oetker.pl

4 komentarze:

  1. Mmm, wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam makowe ciasta. na pewno zrobię na święta.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile maku potrzeba do tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juz poprawiam! Maku powinno być ok. 150g!

      Usuń

INSTAGRAM