Alkohole w cukiernictwie - podział i propozycje użycia

Wybór alkoholi jest ogromny zarówno tych nisko, jak i wysoko procentowych.
To do czego je wykorzystamy podczas przygotowywania ciast czy deserów zależy tak naprawdę od naszej wyobraźni.
Chętnie dowiem się do czego Wy używacie alkoholi podczas Waszych kulinarnych wyczynów. Piszcie w komentarzach! 
Alkohole dzielimy na 2 grupy w zależności od zawartości procentowej:
  • Alkohole niskoprocentowe (te, których zawartość alkoholu nie przekracza 30%): 
Najpopularniejsze w tej grupie są wina oraz piwa. Wina można podzielić na kilka kategorii. 
Wina dzielimy na gronowe lub owocowe ze względu na ich pochodzenie. Do gronowych zaliczamy np. sangrię, szampana, porto, sherry czy wermut, natomiast do owocowych np. cydr. Ze względu na kolor istnieje podział na białe, różowe i czerwone. Można je również podzielić ze względu na ilość cukru na wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie i bardzo słodkie. Istnieje też kategoria win musujących do których zaliczamy m.in. szampana czy prosecco.
Piwa natomiast w wielkim skrócie dzielimy na jasne i ciemne lub na lekkie, pełne i mocne. Jeśli chodzi o rodzaj użytych do produkcji drożdży możemy podzielić je na piwa dolnej fermentacji (lager) lub górnej fermentacji (stout i ale).
  • Alkohole wysokoprocentowe, są to m.in. spirytus, likiery, wódki i nalewki.   
Przykładowe rodzaje alkoholi wysokoprocentowych to: arak, burbon, calvados, gin, koniak, brandy, rum, śliwowica, whiskey, wódka, a także likiery takie jak: malibu, amaretto, ajerkoniak czy nalewki (przykładowo: cytrynówka czy orzechówka). Oczywiście jest ich znacznie więcej.

Moja wiedza dotycząca alkoholi jest znikoma, ale uważam, że warto zaopatrzyć się w niektóre rodzaje alkoholu, by dodać swoim wypiekom czy deserom wyrazu. Oto kilka moich propozycji na wykorzystanie alkoholu w cukiernictwie. 

Piwo
Ostatnio coraz popularniejsze staje się dodawanie piwa do lodów np. deser: lody pływające w piwie lub też robienie piwnych galaretek. Sama na ten moment, nie widzę innego zastosowania piwa w deserach, ale może Wy mi coś podpowiecie? 

Wódka
Wódki osobiście nie piję, jednak świetnie sprawdza się we wszelkiego rodzaju ekstraktach, które chcemy sobie zrobić w domowym zaciszu i następnie używać do pieczenia. np. ekstrakt waniliowy, ekstrakt cytrynowy i inne. 

Likiery
Wg mnie chyba najwdzięczniejsze jeśli chodzi o wykorzystanie w kuchni na słodko. Można dodać je zarówno do mas, do naponczowania tortu, do polewy (tu znajdziecie przepis na babkę z lukrem amaretto), jak i do samego ciasta. Świetnie sprawdzają się też w zimnych i gorących napojach. Ja lubię dodawać je do kawy. Przykładowy przepis na kawę z likierem znajdziecie tu. Bardzo popularne są też desery i ciasta z dodatkiem malibu czy ajerkoniaku.
  
Wino
Wino nadaje się zarówno do ciast, jak i deserów. Świetnie sprawdza się jako dodatek do lodów. Ostatnio modne są np. lody o smaku prosecco lub szampana z truskawkami. Można je oczywiście też dolać do samego ciasta lub polewy. Ja osobiście lubię z niego korzystać w formie pośredniej np. gruszki nasączyć winem i dopiero takie gruszki dodać do ciasta. Ciekawym pomysłem jest też zrobienie winnej galaretki. Świetnie pasuje do owoców i jeśli nie używamy go w samym deserze często jest podawane właśnie jako dodatek do niego. Zawsze fascynowali mnie prawdziwi winiarze, którzy potrafili dobrać wino do każdego posiłku! A Wy znacie takich pasjonatów?
 

Rum lub brandy
Wyszczególniam te mocne alkohole, gdyż sama używam ich czasem do mas czy ciasta. Lubię je, gdyż są bardzo esencjonalne i wystarczy czasem dodać łyżkę lub dwie, a już mamy fajny efekt i dzięki temu masa do tortu przestaje być mdła. Oczywiście nie możemy zapomnieć o chyba najpopularniejszym wykorzystaniu rumu czyli herbata z rumem na rozgrzewkę.Rum i wódka fajnie nadają się do moczenia bakalii do ciast czy deserów. Przykładowo tu wykorzystałam rum z wódką do moczenia śliwek, by zrobić domowe śliwki w czekoladzie.

Chętnie dowiem się do czego Wy używacie alkoholi podczas Waszych kulinarnych wyczynów. Piszcie w komentarzach! 

2 komentarze:

  1. 45 year old Senior Developer Kalle Cameli, hailing from Mount Albert enjoys watching movies like "Swarm, The" and Lapidary. Took a trip to Gondwana Rainforests of Australia and drives a Delahaye Type 175S Roadster. Czytaj dalej

    OdpowiedzUsuń
  2. A co powiesz na to - https://alembik.eu/blog/post/176-przepis-na-bimber-1410 Tam jest opisane, jak zrobić bimber. Czy taki alkohol robi różnicę?

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM