Ekstrakt cytrynowy


Powiem Wam, że umieściłam zdjęcie tego ekstraktu na Instagramie i nie spodziewałam się, że będzie, aż tyle zapytań o przepis. Miałam już na dziś przygotowany wpis z puree dyniowym, ale w takim razie z dynią zobaczycie się w piątek, a dziś specjalnie dla Was ekstrakt cytrynowy. Ja pokochałam domowe dodatki do pieczenia. Teraz sama przygotowuję ekstrakt waniliowy, czy cukier waniliowy, nie mówiąc już o przyprawie do piernika. Również Was do tego zachęcam. Ekstrakt z powodzeniem możecie wykorzystać do ciast, kremów czy deserów.
 
Dla kogo:
  • dla fanów domowych dodatków do pieczenia
  • dla posiadających w domu zbędną cytrynę
  • dla ceniących produkty bez konserwantów

Składniki:
  • skórka z cytryny
  • wódka 40% (ok. 100ml)
Wykonanie:
Skórkę z cytryny sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką. Ściągnąć z cytryny i wyciąć białą część (tzw. albedo). Starać się wyciąć całą białą błonkę, gdyż ona jest sprawcą goryczy. Skórki pokroić drobno i wrzucić do butelki. Zalać alkoholem. Ekstrakt jest gotowy do użycia po tygodniu, natomiast po miesiącu uzyskuje pełną moc! Ja wykonywałam swój w małej buteleczce (125ml), gdyż ekstraktu używa się mało i wolę zużyć ten, a za jakiś czas zrobić nowy. Jednak oczywiście możecie podwajać, a nawet potrajać ilość składników - wg zapotrzebowania.


 



5 komentarzy:

  1. wow, brzmi swietnie, a do czego mozna by taki ekstrakt wykorzysac? uwielbiam domowe dodatki, bo nie ma w nich chemii.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam do ciast, kremów, deserów - można używać zamiast olejku o zapachu cytrynowym. Tak naprawdę możesz go użyć wszędzie tam gdzie Ci pasuje :)

      Usuń
  2. Nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez cytryny, ale o takim przepisie jeszcze nie słyszałem, chętnie go wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi ciekawie. Będę robiła :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM