Cukinia a la ananas na zimę do słoików


Ten sposób na cukinię stał się hitem w naszej rodzinie! Cukinia po przygotowaniu ma super smak i rzeczywiście smakuje jak ananas.  Świetnie komponuje się z ciastami czy muffinkami. Nam najbardziej smakuje w tym przepisie na muffinki i wkładamy ją zamiast ananasa z puszki.

Dla kogo:
  • dla posiadających nadmiar cukinii
  • dla chcących spróbować warzywa na słodko
  • dla lubiących mieć spiżarkę wypełnioną po brzegi

 Składniki:
  • 700g cukinii (waga po obraniu)
  • 200g cukru
  • torebka cukru waniliowego (16g) 
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego lub sok wyciśnięty z cytryny
Wykonanie:
Cukinię obrać, wydrążyć środek i pokroić w małą kostkę (ok. 1,5cm x1,5cm). Zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny ( w tym czasie cukinia puści sok). Po dwóch godzinach dosypać cukier waniliowy i kwasek i zagotować. Gotować 15 minut, po czym odstawić całość do wystygnięcia (najlepiej na całą noc). Kolejnego dnia przełożyć do słoiczków i zapasteryzować - ok. 15 minut. Po pasteryzacji obrócić słoiczki dnem do góry na 15 minut. Trzymać w chłodnym miejscu.
Z podanego przepisu otrzymamy dwa słoiczki po 500ml lub 3 słoiczki dżemowe. 

Przepis otrzymałam od mojej szwagierki.


Razem z innymi blogerkami przez wrzesień przygotowywałyśmy dla Was przepisy z cukinią. Jeśli masz ochotę możesz zaglądnąć do:
Agnieszki, Alicji, Pauliny, Karoliny lub do Dominiki. Jeśli masz Instagrama to przygotuj coś z cukinią i dołącz #akcjacukiniowa. 

9 komentarzy:

  1. A czy pod ten przepis również nadawała by się dynia? Akurat jej mam za dużo w domu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem, bo nigdy takiej nie robiłam. Za to gorąco polecam dżem z dyni z galaretką pomarańczową - jest świetny! http://www.maniawypiekania.pl/2014/09/dzem-z-dyni-z-galaretka-pomaranczowa.html

      Usuń
  2. Mamy w ogrodzie pełno cukinii, musimy taka koniecznie zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. W moim domu robiło się na słodko dynię, ale to było z octem. Osobiście wolę warzywa w słonej wersji. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie o cukinię łatwiej niż o ananasa:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu, myślisz że można cukier zastąpić tu ksylitolem lub miodem? Chyba się dziś porwę na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wiem. Nie probowalam. To zasypanie cukru ma na celu wydzielenie soku z cukinii. Tak sobie mysle ze moze dasz doslownie szczyote soli (wtedy tez wydzieli sie sok), a juz w drugiej fazie je doslodzisz czym bedziesz chciala. Niestety to tylko takimoj luzny pomysl - niewyprobowany. :( daj znac gdy przygotujesz!

      Usuń

INSTAGRAM