Muffinki z ananasem i płatkami owsianymi


Dla kogo:
  • dla nie mających pomysłu jak wykorzystać zalegającą na półce puszkę ananasów
  • dla lubiących wilgotne muffinki
  • dla szukających pomysłu na zdrową przekąskę na 2 śniadanie
Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej (ok. 190g)
  • 2/3 szklanki cukru (ok.100g)
  • jajko
  • pół szklanki oleju
  • pół szklanki płatków owsianych (górskich) - ok. 50g
  • 100ml maślanki
  • 80ml syropu ananasowego (z puszki)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250g ananasów z puszki, pokrojonych na kawałki
Składniki na dekorację:
  • płatki migdałowe
  • cukier trzcinowy - demerara
Wykonanie:
Pokroić plastry ananasa na kawałki. W jednej misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną. W drugiej misce wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, maślankę, olej i syrop ananasowy. Połączyć składniki z obu misek tylko do złączenia składników - nie muszą być bardzo dokładnie wymieszane. Na końcu dodać kawałki ananasa i wmieszać je w ciasto.
Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto do ok. 3/4 wysokości.  Posypać płatkami migdałowymi i cukrem trzcinowym.
Piec ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Ciasta wystarcza na ok. 14 muffinek.



Przepis pochodzi ze strony: www.mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. Świetny i niezawodny przepis, często z niego korzystam.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM