Maślana chałka z kakao a la Żyrafa


Gdy zobaczyłam tę drożdżówkę od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić! Po niedługim czasie zabrałam się za pracę :). Miałam opublikować przepis za jakiś czas, ale tak bardzo prosiliście, że się ugięłam i jest gotowy! Jest trochę bawianiny z tym robieniem ruloników, ale efekt wynagrodzi Wasz trud! Dzieciaki na pewno będą zachwycona, a reszta domowników będzie pod wrażeniem. Bułeczka jest jeszcze o tyle fajna, że długo utrzymuje świeżość!

Dla kogo:
  • dla szukających alternatywy dla tradycyjnej chałki
  • dla chcących zrobić dzieciom niespodziankę
  • dla lubiących domowe pieczywo
Składniki wykonanie tradycyjne:
  • 400g mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży (saszetka), ew. 20g świeżych
  • 50g cukru waniliowego
  • 250ml mleka (ciepłego)
  • 60g masła (roztopionego)
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 30ml mleka
  • jajko do posmarowania
Wykonanie tradycyjne:

Rozpuścić masło. Odstawić do wystudzenia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem. Odstawić na 5 minut. Dodać sól i zagniatać ciasto przez ok. 5 minut. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ponownie (przez 5 minut). Podzielić ciasto w stosunki 1:3 i 2:3. Mniejszą część odłożyć. Kakao i cukier mieszamy w kubku razem z mlekiem. Dodajemy tę mieszankę do większej części ciasta. Wyrabiamy, aż ciasto kakaowe stanie się jednolite. 
Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy na cienki placuszek o długości ok. 55 cm i szerokości 4-5cm. Trzeba to ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Bierzemy teraz część kakaową i rolujemy ją na wałek o długości 55cm. Następnie ciasto ciemne nakładamy na jasne i jasnym zawijamy kakaowe. Wygląda to trochę jak parówka w cieście :). Gotowy rulonik przekrawamy na pół i w ten sposób powstają nam dwa ruloniki o długości ok. 28cm. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Po zakończonej pracy mamy w sumie 10 ruloników. Układamy ja w keksówce warstwami, dól 3 ruloniki, środek 4 ruloniki i góra 3 ruloniki (pokazane jest to na rysunku). Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie smarujemy górę ciasta rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, 170 stopni. Pieczemy. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem.



Składniki wykonanie w Thermomixie:
  • 250g mleka
  • 20g świeżych drożdży
  • 50g cukru waniliowego
  • 400g mąki pszennej
  • 60g masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 30g mleka
  • jajko do posmarowania
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego dać: mleko, pokruszone drożdże, cukier waniliowy. Podgrzać 2 minuty 30s/ 37 stopni/ obrót 1. Dodać mąkę, masło i szczyptę soli i wrobić 2 minuty (kłosek - Interwał). Ciasto wyciągnąć i podzielić w stosunki 1:3 i 2:3. Mniejszą część odłożyć do wyrośnięcia, a większą włożyć ponownie do naczynia miksującego. Wsypać kakao, cukier i mleko i wyrobić ponownie 2 minuty (kłosek - interwał). Kakaowe ciasto również odkładamy do wyrośnięcia na na najmniej pół godziny. Po tym czasie jasne i ciemne ciasto dzielimy na 5 części. Dobrze zrobić to za pomocą wagi. (u mnie wyszło, że porcja jasnej ważyła ok. 50g, a ciemnej ok. 100g). Bierzemy jedną białą część i rozwałkowujemy na cienki placuszek o długości ok. 55 cm i szerokości 4-5cm. Trzeba to ciasto rozwałkować naprawdę cienko. Bierzemy teraz część kakaową i rolujemy ją na wałek o długości 55cm. Następnie ciasto ciemne nakładamy na jasne i jasnym zawijamy kakaowe. Wygląda to trochę jak parówka w cieście :). Gotowy rulonik przekrawamy na pół i w ten sposób powstają nam dwa ruloniki o długości ok. 28cm. Tak samo postępujemy z resztą ciasta. Po zakończonej pracy mamy w sumie 10 ruloników. Układamy ja w keksówce warstwami, dól 3 ruloniki, środek 4 ruloniki i góra 3 ruloniki (pokazane jest to na rysunku). Ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie smarujemy górę ciasta rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut, 170 stopni. Pieczemy. Przed wyjęciem sprawdzamy ciasto patyczkiem. 

Blacha: korytko, keksówka o długości 30cm







Przepis na chałkę znalazłam na stronie www.rozpustnegotowanie.blogspot.com . Na Thermomix opracowałam sama.

20 komentarzy:

  1. Z kakaem? A cóż to takiego?? Bo z kakao to znam, ale z kakaem pierwsze słyszę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://sjp.pwn.pl/slowniki/kakaem.html jest to forma poprawna :)

      Usuń
  2. Jasno i wyraźnie jest tam napisane, że "kakao" jest wyrazem nieodmiennym ;)

    Cyt.:" ...w języku PISANYM bezwyjątkowo, należy używać formy KAKAO we WSZYSTKICH przypadkach obu liczb. "
    Zresztą nie o słownikową polszczyznę tu chodzi, bo co do niej w wielu przypadkach od wieków jest spór. Chodzi o fakt, że pewne rzeczy są oczywiste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dla mnie to nie było oczywiste. Zawsze odmieniałam ten wyraz :). Poprawiłam już w tekscie :) jak będę mówiła to na pewno będę odmieniała, bo u mnie w rodzinie wszyscy odmieniają ten wyraz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ejże! Przez Ciebie będę dzisiaj piec jak nic. Nie oprę się :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak to zrobić podzielić 1:3 i 2:3. Może głupie pytanie a ja nie wiem jak to zrobić :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzielisz ciasto na 3 części i dwie z nich łączysz razem, dodajesz mieszankę z kakao, a trzecią odkładasz do wyrośnięcia.

      Usuń
    2. Najlepiej podzielic sobie ciasto na 3 czesci. Jedna odlozyc a dwie pzostale skleic w calosc. W ten sposob otrzymasz mniejsza i wieksza kulke ciasta w stosunku 1:3 i 2:3:)

      Usuń
    3. Najlepiej podzielic sobie ciasto na 3 czesci. Jedna odlozyc a dwie pzostale skleic w calosc. W ten sposob otrzymasz mniejsza i wieksza kulke ciasta w stosunku 1:3 i 2:3:)

      Usuń
  6. ja na diecie, ale spróbuję zrobić jutro dla gości <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ciasta drożdżowe i na pewno zrobię bo już od dawna się do tej propozycji przymierzam, Twoja wyszła fantastycznie, Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Chodzi o przepis z thermomix, ile za piersza razem dac mleka i za drugim przy robieniu mieszanki Kakaowej bo razem ma byc 250g

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzi o przepis z thermomix, ile za piersza razem dac mleka i za drugim przy robieniu mieszanki Kakaowej bo razem ma byc 250g

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak w przepisie, za drygim razem dajemy 30g

      Usuń
  10. Znam ciasto "zebra", ale "żyrafa" mnie zachwyciła. Muszę spróbować tego patentu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda po prostu fantastycznie! Od razu drukuję sobie przepis, żeby mi nigdzie nie zginął ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna! Oczy jedzą z ekranu - a do tego do zrobienia w Thermomixie. No nie mogę się na nią napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM