Dżem jabłkowy z nutą cytrusową



Dzięki mojemu sąsiadowi, który obdarował mnie jabłkami mogłam puścić wodze fantazji i powstał ten oto dżem jabłkowy z dodatkiem soku pomarańczowego i cytrynowego. Propozycja ma ciekawy smak i w mojej wersji jest bez cukru, bo chciałam, by była taka orzeźwiająca. Jeśli wolicie to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by tego cukru dodać (wtedy też będą lepiej zakonserwowane).
Polecam Wam także dżem jabłkowy z nutą wanilii, jabłka prażone do naleśników i kompot jabłkowy na zimę.

Dla kogo:
  • dla mających nadmiar jabłek
  • dla chcących skosztować połączenia jabłek z cytrusami
  • dla lubiących dżemy bez żelfixu
Składniki:
  • 1200g jabłek (waga po obraniu)
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • cukier ok. 500g - opcjonalnie - można pominąć
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo i pokroić na kawałki (małą kostkę). Wrzucić do garnka (z grubym dnem). Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn (w tym momencie wsypujemy cukier, jeśli ktoś dodaje). Gotować na małym ogniu, mieszając, aż zacznie delikatnie gęstnieć Ok. 20-30 minut). Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Jeśli robicie wersję bez cukru można ją dodatkowo zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczki dżemu po 300ml.

Wykonanie w Thermomixie:
Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo i pokroić na kawałki (małą kostkę). Ustawić na 20 minut Varomę i obroty wsteczne 1. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików i mocno zakręcamy. Odwracamy do góry dnem, aż do ostygnięcia. Jeśli robicie wersję bez cukru można ją dodatkowo zapasteryzować, ale nie ma takiej konieczności. Z przepisu otrzymamy ok. 4 słoiczki dżemu po 300ml.


4 komentarze:

  1. za chwilę jesien - wiec swietny pomysl :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pomarańczą i cytryną nie robiłam, ale nie omieszkam spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spełniam wszystkie trzy warunki, więc chyba nie mam wyjścia, muszę wypróbować.
    Bardzo fajny pomysł, spróbuję bez cukru! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie musy z jabłek bardzo lubię. Jak dla mnie mają tyle zastosowań, że zdecydowanie zachęcają do ich sporządzenia. Nie jadłam jeszcze takiego dżemu z dodatkiem cytrusów. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM