Dżem jabłkowy z wanilią


Prosty, aromatyczny dżem bez konserwantów. Co także może Was do niego przekonać to to, że jest tani, a ma wiele zastosowań: naleśniki, placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu.

Dla kogo:
  • dla lubiących słodkie śniadania
  • dla fanów naleśników z owocami
  • dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania
Składniki:
  • 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba kupić ok. 1300-1400g)
  • 350g cukru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • laska wanilii 
  • torebka cukru waniliowego


Wykonanie:
Słoiki i zakrętki wyparz wrzątkiem. Odłóż, a następnie wytrzyj dokładnie do sucha. 
Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i  pokrój na małe kawałeczki. Wrzuć do garnka i wsyp cukier, cukier waniliowy, i skrop sokiem z cytryny. Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydłub z niej ziarenka. Laskę i ziarenka wrzuć do garnka.
Jabłka należy gotować na małym ogniu przez ok. 30 minut, aż kawałki jabłek rozpadną się i stworzy się mus.
Gorący dżem nakładaj do słoików, zakręć i obróć do góry dnem - na 5 minut. Potem postaw słoiki normalnie i odczekaj, aż całkowicie ostygną.
Z przepisu będziecie mieli ok 3-4 małych dżemowych słoiczków.

Przepis znalazłam na blogu: www.bookmeacookie.pl i go zmodyfikowałam.
Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

0 komentarze:

INSTAGRAM