Kisiel jabłkowy

Pyszny, zdrowy. Polecany zarówno dla dzieci jak i dla osób, które szukają jakiegoś lekkostrawnego przepisu. Powrót do smaków dzieciństwa.


Dla kogo:
  • dla lubiących lekkostrawne słodkości
  • dla mających chęć spróbować zrobić sobie domowy kisiel
  • dla chcących zrobić deserek dla dziecka
Składniki:
  • 2 średnie jabłka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • 450ml wody (niepełne 2 szklanki)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon, rodzynki do smaku
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody. Gdy jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno.
Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki).



Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

0 komentarze:

INSTAGRAM