Kisiel jabłkowy

Pyszny, zdrowy. Polecany zarówno dla dzieci jak i dla osób, które szukają jakiegoś lekkostrawnego przepisu. Powrót do smaków dzieciństwa.


Dla kogo:
  • dla lubiących lekkostrawne słodkości
  • dla mających chęć spróbować zrobić sobie domowy kisiel
  • dla chcących zrobić deserek dla dziecka
Składniki:
  • 2 średnie jabłka
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • 450ml wody (niepełne 2 szklanki)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cynamon, rodzynki do smaku
Wykonanie:
Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Skrop sokiem z cytryny (by nie ściemniały). Zalej 350ml wody, dodaj cukier i goździki i zagotuj. Mąkę wymieszaj w 100ml wody. Gdy jabłka się zagotują dolej wodę wraz z mąką i pogotuj ok 3-4 minuty. Przelej do miseczek. Do smaku można posypać cynamonem lub dodać rodzynki. Podawać na ciepło lub na zimno.
Z przepisu wychodzi 2-3 porcje kisielu (w zależności od wielkości salaterki).



Jabłka wolności Jedz polskie jabłka

1 komentarz:

  1. 54 year old Systems Administrator II Kori Gallo, hailing from Rimouski enjoys watching movies like "Tale of Two Cities, A" and Cycling. Took a trip to Major Town Houses of the Architect Victor Horta (Brussels) and drives a T100 Xtra. Odwiedz Twoj adres url

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM