Kompot jabłkowy na zimę




Pyszny domowy kompocik, w sam raz do obiadu.

Dla kogo:
  • dla fanów domowych kompotów
  • dla tych, którzy lubią zimą poczuć smak lata
  • dla lubiących domowe przetwory
Składniki:
  • 2 kg jabłek (waga po usunięciu gniazd nasiennych)
  • 0,5kg cukru
  • 2 litry wody
  • cynamon (4 szczypty)
  • goździki (10-12szt.)
Wykonanie:
  • 2 kg jabłek
  • 50 dkg cukru
  • 2 L wody
  • 10 szt goździków

SKŁADNIKI

Kup brakujące składniki

Chcesz dobrać wino do tej potrawy?

Chcesz zapisać składniki?

aby mieć je zawsze pod ręką:
wyślij na e-mail

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).
Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.

Krok 2

Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.
Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.5OxhPSXE.dpuf
Słoiki (litrowe) wyparzyć i wysuszyć. Jabłka umyć, pokroić na ósemki i usunąć gniazda nasienne. Wodę zagotować wraz z cukrem i goździkami. Jabłka włożyć do słoików, dodać do każdego słoika szczyptę cynamonu, a następnie zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić, a następnie pasteryzować* ok. 15-20 minut. 

* pasteryzowanie - przygotować garnek, wlać wodę, by sięgała do 3/4 wysokości słoików, które pasteryzujemy, wyłożyć go ściereczką. Na ściereczce ułożyć słoiki. Od zagotowania wody, gotować słoiki jeszcze przez 10 minut. 

Z przepisu wychodzi 5 dużych litrowych słoików kompotu.


  • 2 kg jabłek
  • 50 dkg cukru
  • 2 L wody
  • 10 szt goździków

SKŁADNIKI

Kup brakujące składniki

Chcesz dobrać wino do tej potrawy?

Chcesz zapisać składniki?

aby mieć je zawsze pod ręką:
wyślij na e-mail

Przygotowanie

Krok 1

Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).
Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.

Krok 2

Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.
Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.5OxhPSXE.dpuf




Krok 1

Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).
Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.

Krok 2

Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.
Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.Ek9S2lNR.dpuf

Krok 1

Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).
Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.

Krok 2

Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.
Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.Ek9S2lNR.dpuf

Krok 1

Jabłka umyłam, wydrążyłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki lub ósemki ( lub mniejsze - w zależności od wielkości jabłka ).
Wodę zagotowałam z cukrem i goździkami.
Słoiki wymyłam, wyparzyłam w piekarniku.

Krok 2

Do słoików włożyłam jabłka, zalałam przygotowaną zalewą i zakręciłam.
Słoiki pasteryzowałam około 20 minut.
I do spiżarni. W zimę będą jak znalazł.
- See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/przetwory/kompot-z-jablek-na-zime/#sthash.Ek9S2lNR.dpuf
Jabłko z cynamonem 2014 Przetwory na widelcu Jabłko z cynamonem 2014

0 komentarze:

INSTAGRAM