![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiN5Gy47GgZfvv4X6ZawqEJIXUR5_6eHNzL28KfalPn-tS4IXoNGyEU7scQcU-PUH_DEnFGFI9PWPNt9lFCNwidRo9899vvkwoQpgvujCNCPYwI32k5S42HKAHP2wO7Rj4eKDIHY0OOgjQ/s1600/P8206047.ORF.jpg)
Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam.
Dla kogo:
- dla fanów jabłek
- dla tych, którzy szukają pomysłu na zamrożoną kruszonkę
- dla lubiących owocowe desery
- 1kg jabłek (polecam szarą renetę lub antonówkę)
- sok z połowy cytryny
- 150g mąki
- 100g masła (pół kostki), zimnego
- 100g cukru
- garść rodzynek
- opakowanie cukru waniliowego
- cynamon do posypania wg uznania
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjWfDqBQkJPC5GvpDrFUiiib2fIDFXVfllsknuIpX7LAF8V-2DYV6tMKlu2wKrXIz5-9us46LdLNc1yJmPxLm5TnmlfmmJGa3PdJ3mWCe1vxGgwHMwZyitJzWj1LzG2CkJK4Mkv7mG7yPg/s1600/P8206017.ORF.jpg)
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki (np. ósemki), skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Posypać rodzynkami i posypać cynamonem.
W misce wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodać posiekane masło, wymieszać i rozcierać palcami, aż do momentu powstania kruszonki. Kruszonką posypać jabłka i piec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić.
Ważna i przydatna wiadomość: kruszonkę można mrozić :) ! Oczywiście można zapiekać także inne owoce (np. truskawki, rabarbar, śliwki).
Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z newslettera www.ugotuj.to
![Jabłko z cynamonem 2014](http://durszlak.pl/system/campaign/banner/1057/embed_qHeHIfciai2lRyBxMDLnzp1YI06GBAzz.jpg)
![Jabłko z cynamonem 2014](http://zmiksowani.pl/image/miks/e11e2db39e36451ec5d83f16e0a7fb56_v2.jpg)
mmm... aż cieknie mi ślinka! Pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie sobie zrobiłam. Dzięki za przepis, Ania, wyszło pycha! Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuń