Jabłka zapiekane pod kruszonką

 
Super szybkie w wykonaniu i uzależniająco pyszne! Można oczywiście wykonać z innymi owocami, ale z dodatkiem jabłek smakuje wyśmienicie! Szczególnie jesienią. Bardzo polecam.

Dla kogo:
  • dla fanów jabłek
  • dla tych, którzy szukają pomysłu na zamrożoną kruszonkę
  • dla lubiących owocowe desery
Składniki:
  • 1kg jabłek (polecam szarą renetę lub antonówkę)
  • sok z połowy cytryny
  • 150g mąki
  • 100g masła (pół kostki), zimnego
  • 100g cukru
  • garść rodzynek
  • opakowanie cukru waniliowego
  • cynamon do posypania wg uznania


Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki (np. ósemki), skropić sokiem z cytryny. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim jabłka. Posypać rodzynkami i posypać cynamonem. 
W misce wymieszać cukier, cukier waniliowy i mąkę. Dodać posiekane masło, wymieszać i rozcierać palcami, aż do momentu powstania kruszonki. Kruszonką posypać jabłka i piec ok. 35minut w temperaturze 190 stopni. Kruszonka powinna się zarumienić, zezłocić.

Ważna i przydatna wiadomość: kruszonkę można mrozić :) ! Oczywiście można zapiekać także inne owoce (np. truskawki, rabarbar, śliwki).

 

Przepis jest zmodyfikowaną wersją przepisu z newslettera www.ugotuj.to
Jabłko z cynamonem 2014 Jabłko z cynamonem 2014

1 komentarz:

INSTAGRAM