Rewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi. Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem.
Dla kogo:
- dla lubiących zdrowe słodkości
- dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków
- dla szukających alternatyw dla mąki
- 275g mąki pszennej
- 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem)
- 300ml oleju rzepakowego
- 5 jajek
- 100g kakao
- 375g cukru kryształ
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
Wykonanie:
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhRZnxJFStYOembxwRRUEdsEbQoDC7RZah5O5M0wBNLQRBnfStG4zoxXwmJ4o9YpnT2BJrePPwdZd8EZLfHRRqNSthgIK-Uak804PmXl21IfEm1hsS62AdljtVSN1hGtsPQx8Y5t9q3CkI/s1600/P8095566.ORF.jpg)
Przepis pochodzi z czasopisma "Twój Styl - Ciasta i ciasteczka 2014".
![Ciacho na widelcu](http://zmiksowani.pl/image/miks/42c7f1ab20da7a29467a8403ff55b0a6_v2.jpg)
Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu pokusić o takie ciacho, bo z buraków nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że było pyszne :)
OdpowiedzUsuń375g cukru "dla lubiących zdrowe słodkości", huehue :)
OdpowiedzUsuń