Rewelacyjne ciasto z buraczkami, ale tym razem ugotowanymi, a nie surowymi. Świetne, gdy ugotujemy zbyt wiele buraków i szukamy pomysłu co by tu z nimi zrobić. Wilgotne i kakaowe ciasto, które zaskakuje swoim smakiem.
Dla kogo:
- dla lubiących zdrowe słodkości
- dla tych, którzy szukają pomysłu jak wykorzystać nadmiar ugotowanych do obiadu buraczków
- dla szukających alternatyw dla mąki
- 275g mąki pszennej
- 375g ugotowanych buraczków ćwikłowych (ok. 450g waga przed obraniem)
- 300ml oleju rzepakowego
- 5 jajek
- 100g kakao
- 375g cukru kryształ
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego (16g)
- szczypta soli
Wykonanie:

Przepis pochodzi z czasopisma "Twój Styl - Ciasta i ciasteczka 2014".

Ciekawy przepis! :)
OdpowiedzUsuńMuszę się w końcu pokusić o takie ciacho, bo z buraków nigdy nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńMmm, jestem pewna, że było pyszne :)
OdpowiedzUsuń375g cukru "dla lubiących zdrowe słodkości", huehue :)
OdpowiedzUsuń