Szwajcarska tarta z orzechami (Engadiner Nusstorte)


Przepyszna, chrupiąca tarta z orzechami w domowym karmelu. Można ją przygotować ze swoimi ulubionymi orzechami - u mnie włoskie i laskowe. 

Dla kogo:
  • dla fanów orzechów
  • dla tych, którzy lubią, gdy ciasto chrupie
  • dla chcących poznać szwajcarski przysmak
Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 200g zimnego masła (kostka)
  • 2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania tarty z wierzchu)
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru waniliowego (16g)
Składniki na masę orzechową:
  • kopiata szklanka cukru pudru
  • 50ml wody (1/4 szklanki)
  • 2/3 szklanki śmietanki 30 lub 36%
  • szklanka orzechów laskowych (ok. 130g) - posiekanych
  • szklanka orzechów włoskich (ok. 110g) - posiekanych
  • 2 łyżeczki masła
  • łyżka miodu


Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki zagnieć na jednolite ciasto, możesz użyć do tego blendera. Podziel ciasto na dwie części i rozwałkuj je na stolnicy (tworząc koło o średnicy 25-26cm). Zawiń w folię i schowaj do lodówki na co najmniej godzinę. 

Wykonanie masy orzechowej:
Wodę wraz z cukrem zagotuj w rondelku, aż staną się złociste (potrwa to ok. 10 minut). Śmietankę podgrzej w garnuszku i gdy się zagotuje dolej ją do wody z cukrem (powoli!!). Mieszaj drewnianą łyżką, aż grudki się rozpuszczą. Dodaj miód, masło i orzechy.

Dalsze wykonanie ciasta:
Po wyjęciu ciasta z lodówki poczekaj chwilę by zmiękło. Następnie jednym okręgiem ciasta wyłóż formę (tortownicę o średnicy 25-26cm), a na nią wyłóż orzechowe nadzienie. Na masie orzechowej ułóż drugi okrąg ciasta i zlep brzegi, a wierzch ciasta ponakłuwaj widelcem i posmaruj rozbełtanym jajkiem. 

Piecz ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni.

Blacha: Tortownica o średnicy 25-26cm

Po upieczeniu dobrze jest odczekać, nawet 12 godzin przed pierwszym ukrojeniem. Kroić najlepiej nożem z ząbkami. Można przechowywać kilka dni - bez lodówki. 

Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z bloga www.whiteplate.com
Szwajcarskie inspiracje Ciacho na widelcu
Ciasta bez miksera

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubię orzechy i tarta nasycona własnie nimi bardzo by mi odpowiadała

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam ją kiedyś - jest rewelacyjna :) Idealny jesienny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie - również się w niej zakochałam!

      Usuń
  3. Wróciłam ze Szwajcarii i upiekłam na Święta , potwierdzam smakuje świetnie !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowało! Ja się w nim zakochałam - na pewno jeszcze powtórzę je za jakiś czas, bo na samą myśl o jego smaku cieknie mi ślinka.

      Usuń
  4. Jestem zainteresowana upieczeniem tarty jednak mam pytanie czy jest ona bardzo słodka? Jeśli tak to czy można zmniejszyć ilość cukru,a jeśli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest bardzo słodka. Na pewno można zmniejszyć ilość cukru w cieście. W masie raczej bym nie ryzykowała, gdyż ilość cukru jest ważna by orzechy dobrze się ze sobą skleiły. Wydaje mi się, że gdybyśmy dali zbyt mało cukru do masy to orzechy nie będą się ze sobą trzymały.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, jeśli chodzi o ilość cukru w cieście to o ile można zmniejszyc?

      Usuń
    3. Myślę, że 1/4 szklanki wystarczy i będzie ok.

      Usuń
  5. Czy śmietanę 30%lub 36% można zastąpić jakąś mniej tłustą czy raczej nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest taka 24% - ale bardzo trudno dostępna - kiedyś widziałam w Auchan. Zostałabym raczej przy tej 30% lub ew. poszukała 24%. Powodzenia!

      Usuń

INSTAGRAM