![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEih7Hfc7AhsJzhYM1nwlob7WbnW0GFhJeayU9bAoe2w8z7CWSVIS2YqS7Liz_-QG_BaKuVG6Va_Oudc30YN1LFtJ5tFVYUflWFg0ykuWd_I0iehN5i25_4VOK698_pVNbHUcasb4OH_GnU/s1600/P8175928.jpg)
Złocisty dżem. Złoto w słoiku. Zachęcam do wypróbowania wszystkich amatorów tych malutkich śliweczek.
Dla kogo:
- dla tych, którzy wychodząc z domu ślizgają się na leżących na chodniku mirabelkach
- dla fanów kwaśnych dżemów
- dla mających ochotę zobaczyć w swojej spiżarni złote słoiczki
- 1 kg mirabelek
- opakowanie żelfixu/dżemixu/konfiturexu 2:1
- pół kg cukru
Umyj mirabelki, usuń pestki (wydryluj). Owoce wsyp do garnka, wsyp żelfix i wymieszaj. Doprowadź do zagotowania, a następnie wsyp cukier. Gotuj ok. 3 minut (aż dżem zrobi się gęsty). Dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Zakręć. Nie trzeba go pasteryzować, ani odwracać do góry dnem.
Z przepisu otrzymamy 3-4 słoików "dżemowych".
Przepis pochodzi ze strony: www.chillibite.pl
mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!
OdpowiedzUsuń