Dla kogo:
- dla szukających przepisu na szybkie ciasto
- dla początkujących (przepis jest BARDZO łatwy)
- dla lubiących ciasta z sezonowe
- 4 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru
- pół szklanki śmietany 18%
- proszek do pieczenia - torebka (18g)
- 5 jajek
- 250g masła (lub 125g masła i 125g margaryny)
- kilogram śliwek
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhs3_mi2fvownLIKH0Sg-MkZ33tYK8ZWb85zGO7tHPwoNI4wMCBahECsDKkFxxLIU8Xn4ApnZmpBMvbHwb7E3quC_T8eo1ltALU9N0BIc_U4tftr1xLOMybIpyjGeObzQLkx9SIdELQq0U/s1600/2014-08-14.jpg)
Ciasto wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Śliwki umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Ułożyć na cieście (skórką w stronę ciasta).
Piec ok.50-60minut w temperaturze 180 stopni.
Przepis pochodzi z książki "Ciasta" Siostry Leonilii z moimi drobnymi zmianami.
Świetne ciasto, takie robię bardzo często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Uwielbiam ciasta ze śliwkami :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń