Wyniki konkursu z Polsat Food Network

Nie będę Was dłużej trzymała w niepewności i ogłaszam wyniki konkursu, który organizowałam wraz z Polsat Food Network.


I miejsce i lunchbox otrzymuje: 

Żaneta Hajnowska za "Wytrawny sernik na zimno z czerwonym winem" - piękne zdjęcia i ciekawy, inspirujący przepis!
Składniki:
*tortownica 26 cm
Spód:

  • 100 g ciasteczek oreo (bez nadzienia)
  • 3-4 łyżki roztopionego masła
Masa serowa:

  • 500 g twarogu do serników (polecam Piątnicę)
  • 250 g serka mascarpone
  • 330 g śmietany 30%
  • 300 g czekolady gorzkiej
  • 170 g cukru pudru
  • 150 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 50 ml wody
  • 4 g agaru (lub ok. 3 łyżki żelatyny)
Galaretka z czerwonego wina

  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 ml wody
  • 5 g agaru (lub 4 łyżki żelatyny)
  • 2 łyżki cukru
Ciasteczka rozdrabniamy najdrobniej, jak się da. Dodajemy rozpuszczone masło, mieszamy. Wysypujemy na dno tortownicy, wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki.

Śmietankę podgrzewamy w rondelku, kiedy będzie gorąca, ściągamy z gazu dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę. Zostawiamy na trochę, po chwili mieszamy i czekamy, aż czekolada się rozpuści. Twaróg, mascarpone i cukier puder dodajemy do misy miksera, chwilę ubijamy. Dodajemy ostudzoną masę śmietankowo-czekoladową i ubijamy na puszysty krem.

Wino, wodę i agar umieszczamy w rondelku. Całość doprowadzamy do wrzenia i chwilę gotujemy, żeby rozpuścić agar. Mieszaninę wlewamy cienką stróżką do masy serowej, cały czas mieszając (tak samo, jak w przypadku żelatyny). Przekładamy do tortownicy z ciasteczkowym spodem i wkładamy do lodówki do stężenia.
Żeby przygotować galaretkę, wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy kilka minut, żeby rozpuścić agar. Najpierw wylewamy na sernik bardzo cienką warstwę, żeby oddzielić masę serową od galaretki. Inaczej po wylaniu gorącej galaretki wymiesza się ona z serem i zrobi się matowa, z plamami. Najlepiej tę pierwszą warstwę wylać łyżką. Kiedy zastygnie, wylewamy już właściwą warstwę galaretki i wstawiamy do lodówki. Zastyga w kilka minut.
Przed podaniem możemy udekorować sernik np. mrożonymi czerwonymi winogronami. Sernik idealnie komponuje się z kawą.



II miejsce i torbę izotermiczną otrzymuje: 
Adriana Baran za "Lody malaga o smaku cytrynowego sernika z rodzynkami" - również piękne zdjęcia i prosty, a bardzo interesujący przepis na lody. 

Składniki:

  • 2 opakowania serka Almette śmietankowy
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 500 g)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 75 g serka mascarpone
  • 200 g rodzynek (niewielkich)
  • wino Malaga
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 laska wanilii
Wykonanie:
Dzień przed wykonaniem lodów mrozimy misę do maszyny do lodów oraz zalewamy rodzynki winem Malaga, tak aby wino całkiem je zakryło. Rodzynki wstawiamy do lodówki.
Wszystkie składniki do lodów również powinny znajdować się w lodówce, aby się dobrze schłodzić.
Pracę rozpoczynamy od zmiksowania mleka z serkami, na gładką masę. Następnie śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do masy mlecznej za pomocą trzepaczki.
Do masy dodajemy ziarenka z laski wanilii i skórkę otartą z cytryny.
Masę wlewamy do maszyny i kręcimy lody, stopniowo dodając namoczone rodzynki i wino, które nie zostało przez nie wchłonięte (powinno to być kilka łyżek).
Lody kręcimy aż zgęstnieją, następnie przelewamy je do oddzielnego pojemnika i domrażamy.
Można je również wykonać bez maszyny, dodatek mleka skondensowanego spowoduje uzyskanie kremowej konsystencji, więc nie powinny wymagać miksowania co godzinę.
Podajemy z odrobiną wina Malaga na spodzie pucharka z lodami.




III miejsce i koc piknikowy otrzymuje:
Agnieszka Jamrozik za "Naleśniki na białym winie z sosem jeżynowym" - prosty przepis na deser w którym wykorzystano, aż dwa rodzaje wina (białe i czerwone). 

SKŁADNIKI

20 dag mąki pszennej
2 jajka
1/2 szklanki białego wina
1 szklanka mleka
5 dag cukru
2 dag masła
1,5 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz do smażenia

Sos:
garść jeżyn ok 50 dag
1 szklanki wina czerwonego
1 szklanki wody
10 dag cukru
2 dag mąki ziemniaczanej
cynamon

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki
Żółtka rozmieszać z mlekiem i energicznie mieszając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec wlać wino. Ostrożnie domieszać sztywną pianę z białek, uważając aby nie uszkodzić jej struktury. Czystą patelnię rozgrzać, dokładnie wysmarować tłuszczem.  Ciasto wylewać do foremek do smażenia. Smażyć naleśniki z obu stron.

Sos
Jeżyny zmiksować. Zagotować 1/2 szklanki wody z cukrem, cynamonem i winem. Przygotować zawiesinę z mąki ziemniaczanej i 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do wrzątku energicznie mieszając. Zagotować, zestawić z ognia, połączyć z owocami.

Podawać polane sosem i udekorowane świeżymi jeżynami.


IV miejsce i zestaw sztućców sałatkowych otrzymuje:
 
Anna Wojtaszek za "Biały mus z winem w pucharkach z czekolady" - świetny, efektywny pomysł na napełnienie czekoladowych pucharków pysznym kremem. 

Biały mus z winem  w pucharkach z czekolady
Składniki:
Pucharki z czekolady:
- tabliczka czekolady deserowej,
- baloniki.

Mus czekoladowy:
- tabliczka białej czekolady,
- 250 ml śmietanki 36%,
- 100 ml białego, słodkiego wina
1.Przygotowanie deseru zaczynamy od zrobienia pucharków. W tym celu dzielimy czekoladę deserową na mniejsze kawałki i umieszczamy w metalowej misce. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2.Rozpuszczoną czekoladę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. To ważne, inaczej pod wpływem ciepła, baloniki będą nam pękać.
3.Podczas gdy czekolada się studzi, pompujemy baloniki do niewielkich rozmiarów. Wszystko zależy od nas samych, jak duże chcemy pucharki.
4.Gdy czekolada będzie gotowa, zanurzamy w niej baloniki. Baloniki układamy na desce wyłożonej pergaminem. Baloniki odkładamy w chłodne miejsce.
5.Gdy czekolada zastygnie, delikatnie przebijamy baloniki i usuwamy je z pucharków. Pucharki przechowujemy z lodówce, inaczej się rozpuszczą.
6.Przygotowujemy mus. Białą czekoladę na rozpuszczamy dokładnie tak samo jak deserową. Również studzimy.
7.Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Następnie 3 łyżki bitej śmietany dokładnie mieszamy z białą czekoladą. Po tym, czekoladę dodajemy do reszty kremówki i całość dokładnie mieszamy.
8.Do musu wlewamy stróżką wino i całość dokładnie mieszamy.
9.Gotowy mus przekładamy do pucharków i dowolnie dekorujemy. Gotowy deser chłodzimy w lodówce ok 2 godziny.


V miejsce i rękawice kuchenne otrzymuje:
Agnieszka Sznajder za "Szarlotkę z białym winem"  - czyli jak ze zwykłej szarlotki zrobić coś niezwykłego.

Wszystkim zwycięzcom gratuluję!! 
Proszę o przesłanie danych do wysyłki nagrody na: maniawypiekania@gmail.com bym mogła je przekazać Agencji PR Shi Communication.

Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie i zapraszam na kolejne.

1 komentarz:

INSTAGRAM