Ciasteczka Brzoskwinie


Piękne, oryginalne ciasteczka, które zwrócą uwagę wszystkich gości - nie tylko tych najmłodszych. Bardzo polecam do wypróbowania.

Dla kogo:
  • dla chcących zaskoczyć gości
  • dla lubiących przygotowywać potrawy miłe nie tylko dla podniebienia, ale także dla oka
  • dla szukających pomysłu na ciasteczka na urodzinowe przyjęcie dziecka
Składniki na ciasto:
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 2 jajka
  • 250g mąki samorosnącej*

Składniki na dekorację (wersja I):
  • 40-50g gorzkiej czekolady
  • 100g cukru
  • 100ml czerwonego syropu np. truskawkowego
Składniki na dekorację (wersja II):
  • 40-50g gorzkiej czekolady
  • 100g kolorowego cukru w kolorze pomarańczowym lub czerwonym
  • 100ml dowolnego jasnego syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.)
Wykonanie ciasta:
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem do pieczenia. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzechów włoskich (powinno nam wyjść ok. 22-24 kulki). Układamy je na blaszce i lekko przyciskamy, by spłaszczyły się delikatnie na spodzie (ale z góry zostały zaokrąglone). Pieczemy ok. 10-13 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasteczka studzimy.


Wykonanie dekoracji:
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Gdy ciasteczka będą zimne bierzemy dwie połówki "brzoskwiń" i zlepiamy je przygotowaną czekoladą. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady - polecam to robić na kratce.

Wersja I: 
Gdy czekolada zastygnie i ciasteczka będą ze sobą porządnie połączone moczymy je w syropie koloru czerwonego i obtaczamy w białym cukrze.

Wersja II:
Gdy czekolada zastygnie i ciasteczka będą ze sobą porządnie połączone moczymy je w jasnym syropie i obtaczamy w kolorowym cukrze (pomarańczowym i/lub czerwonym).


Po przygotowaniu brzoskwiń odstawiamy je na jakiś czas, by syrop lekko zastygł i cukier się przykleił (również najlepiej zrobić to na kratce), a następnie układamy je na paterze w towarzystwie prawdziwych brzoskwiń. Efekt gwarantowany. 

Z podanego przepisu możemy otrzymać 11-12 sztuk "brzoskwiń".  

Z dziećmi i dla dzieci 2014 * Przepis na mąkę samorosnącą tzw. self-raising flour
  • 500g mąki (typ 450)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
Wykonanie mąki samorosnącej:
Podane wyżej składniki przesiać i porządnie wymieszać. 

  


 Przepis pochodzi z książki "Słodycze i słodkości" Alessandy Zecchini z moimi małymi zmianami.

4 komentarze:

  1. Świetny pomysł, ciasteczka wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycające! Wyglądają po prostu fenomenalnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygladaja nieprawdopodobnie!
    Ide o zaklad, ze bylyby przebojem kazdego dziecinnego przyjecia urodzinowego!
    I pewnie nie tylko dziecinnego...
    :)
    Jest mi bardzo milo, ze bierzesz udzial w akcji dziecinnej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM