Sernik na zimno z bananami i wiśniami


Bananowy serniczek na zimno z pysznym orzeźwiających wiśniowym wierzchem i wspaniałym chrupiącym czekoladowym spodem.

Dla kogo:
  • dla fanów serników na zimno
  • dla tych, którzy nie lubią piec
  • dla tych, którzy mają zepsuty piekarnik
Składniki na spód:
  • łyżeczka kakao
  • 100g masła
  • 80g płatków kukurydzianych 
  • 50g płatków migdałowych
  • 150g czekolady mlecznej
Składniki na masę serową:
  • 500g sera mascarpone
  • 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego)
  • 3 banany
  • 250g śmietany kremówki
  • 9 łyżeczek żelatyny
  • sok z połowy cytryny
  • opakowanie cukru waniliowego (16g) 
  • 110g cukru
Składniki na owocowy wierzch:
  • 500g wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego
  • 40g mąki pszennej

Wykonanie spodu:
Masło i czekoladę roztop w "kąpieli wodnej". Dodaj łyżeczkę kakao i wymieszaj. Tortownicę (26cm) wysmaruj masłem. Płatki migdałowe i kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej do nich roztopione wcześniej masło z czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę.

Wykonanie masy serowej:
Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając. Ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj ją z masą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).

Wykonanie owocowego wierzchu:
Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli 250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko wymieszaj je z wiśniowym "kisielem". Po ostygnięciu nałóż wiśnie na wierzch ciasta i wstaw do lodówki.

Blacha: tortownica 26cm
 
 


 Przepis znalazłam na stronie www.malacukierenka.pl


3 komentarze:

  1. Całość wygląda pysznie, ale najbardziej podoba mi się pomysł na wiśnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiśnie są super - jakby w lekkim żelu. Rewelacyjny jest też spód!

      Usuń
  2. Robiłam coś podobnego - banany i wiśnie to zaskakująco apetyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM