Kisiel nektarynkowy


Pyszny, domowy kisiel nektarynkowy. Nieprzesłodzony, lekki, owocowy. Mniam!

Dla kogo:
  • dla fanów kisieli ("kiśli" :D)
  • dla lubiących zdrowe małe "co nieco"
  • dla chcących spróbować zrobić samodzielnie kisiel
Składniki:
  • 3 nektarynki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 150ml wody
Wykonanie: 
Nektarynki obierz ze skórki. Dwie zmiksuj za pomocą blendera, a trzecią pokrój na kawałki i nałóż do salaterek. Zmiksowane nektarynki wlej do rondelka, dodaj wody, miodu i doprowadź do wrzenia. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 2 łyżkach wody i dodaj do gotujących się nektarynek. Wymieszaj, by nie było grudek. Gotuj przez minutę, a następnie przelej do salaterek (wylej kisiel na wcześniej pokrojoną nektarynkę).
 
Z przepisu wychodzą 2-3 porcji kisieli w zależności od wielkości salaterek. 

Przepis jest lekko zmienioną wersją przepisu znalezionego na www.biedronka.pl.

2 komentarze:

  1. Domowy jest najlepszy, jak raz zrobiłam, to już więcej nawet nie spojrzałam na kupny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. I ten słoneczny kolor, coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM