Bananowy serniczek na zimno z pysznym orzeźwiających wiśniowym wierzchem i wspaniałym chrupiącym czekoladowym spodem.
Dla kogo:
- dla fanów serników na zimno
- dla tych, którzy nie lubią piec
- dla tych, którzy mają zepsuty piekarnik
- łyżeczka kakao
- 100g masła
- 80g płatków kukurydzianych
- 50g płatków migdałowych
- 150g czekolady mlecznej
- 500g sera mascarpone
- 500g sera na sernik (3 krotnie zmielonego)
- 3 banany
- 250g śmietany kremówki
- 9 łyżeczek żelatyny
- sok z połowy cytryny
- opakowanie cukru waniliowego (16g)
- 110g cukru
- 500g wiśni
- 2 łyżki cukru
- 250ml + 9 łyżek soku/nektaru wiśniowego
- 40g mąki pszennej
Masło i czekoladę roztop w "kąpieli wodnej". Dodaj łyżeczkę kakao i wymieszaj. Tortownicę (26cm) wysmaruj masłem. Płatki migdałowe i kukurydziane połącz razem w miseczce. Wlej do nich roztopione wcześniej masło z czekoladą. Wymieszaj, a następnie wyłóż tę masą tortownicę.
Wykonanie masy serowej:
Zmiksuj razem ser i serek mascarpone dodając cukier kryształ i cukier waniliowy. Banany zmiksuj, a następnie skrop sokiem z cytryny. Połącz banany z masą serową. Rozpuść żelatynę w 100ml ciepłej wody. Dodaj do niej troszeczkę bananów (zahartuj) a następnie wlej ją cienkim strumieniem do masy serowo-bananowej ciągle mieszając. Ubij śmietanę kremówkę i wymieszaj ją z masą. Całość przełóż na czekoladowy spód i wstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Wykonanie owocowego wierzchu:
Wiśnie wymyj i wydryluj. Rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 9 łyżkami soku. Resztę soku (czyli 250ml) zagotuj w rondelku z 2 łyżkami cukru. Dodaj mąkę, wymieszaj i chwile pogotuj. Ściągnij rondelek z palnika i dodaj wiśnie. Lekko wymieszaj je z wiśniowym "kisielem". Po ostygnięciu nałóż wiśnie na wierzch ciasta i wstaw do lodówki.
Blacha: tortownica 26cm
Całość wygląda pysznie, ale najbardziej podoba mi się pomysł na wiśnie.
OdpowiedzUsuńWiśnie są super - jakby w lekkim żelu. Rewelacyjny jest też spód!
UsuńRobiłam coś podobnego - banany i wiśnie to zaskakująco apetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń