Biszkopt z kremem i malinami

Dla kogo:
  • dla mających dość biszkoptu z truskawkami :)
  • dla fanów malin
  • dla lubiących lekkie, owocowe ciasta
Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek 
  • 7 łyżek mąki tortowej 
  • szklanka cukru 
  • łyżeczka proszku do pieczenia   
Składniki na masę:
  • kostka masła (200g)
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru)
  • 500ml mleka
Składniki na owocowy wierzch:
  • 2 galaretki malinowe
  • ok. 700g malin (1,5 koszyczka)
Wykonanie biszkoptu: 


Do małej miski przesiej mąkę i proszek. Wymieszaj. W dużej misce ubij białka na sztywną pianę (tak by dało się ją odwrócić do góry nogami). Dodawaj stopniowo cukier, aż masa będzie gładka i lśniąca. (możesz włożyć palce i sprawdzić, czy nie ma wyczuwalnych pod palcami grudek cukru). Ciągle ubijaj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" przestań ubijać. Delikatnie mieszaj masę drewnianą łyżką dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej mieszać w jedną stronę! 
Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni.

Wykonanie masy:
Przygotuj 500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2 budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej zawartość szklanki i bardzo energicznie mieszaj, by zminimalizować pojawienie się grudek. Budyń będzie bardzo gęsty. Odłóż go do całkowitego ostudzenia.
Zmiksuj masło na gładką masę. Dodawaj po trochę wystudzony budyń. Jeśli podczas gotowania budyniu powstały grudki to przetrzyj masę przez sito lub rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli. 
 
Wykonanie owocowego wierzchu ciasta:
Zagotuj ok. 850ml wody (zmniejszyłam ilość  wody, by galaretka lepiej się ścięła). Dodaj galaretki i mieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści. Odstaw galaretki do wystudzenia. Gdy ostygną, by przyspieszyć można je włożyć do lodówki, by szybciej się ścięły. 

Biszkopt (zimny) posmaruj masą. Na masie rozłóż maliny i zalej je tężejącą galaretką. 
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce. Przed podaniem schłodzić.


4 komentarze:

INSTAGRAM