![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg3ijA6eYcpYX2Rrjy5sWzCiUHjJRBKf2vN8kx69_RjCOYcUq4nuIMK21STANpS0NxwhJ0ereWzot4rZjsgxAsD0oREHRUVxe0gtQKHZC2XDwaUfYIjBV5aN3Cu5FolKmvha87ZNmEDAA0/s1600/P6184651.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla mających ochotę na pyszny letni deser
- dla fanów czereśni
- dla chcących skosztować tego francuskiego przysmaku o ciekawie brzmiącej nazwie
- 650g czereśni
- 200g mąki
- 4 jajka
- 270ml śmietany 12%
- 125g cukru
- kopiata łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- skórka otarta z cytryny
- melisa lub mięta (do dekoracji)
- cukier puder (do dekoracji)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPiXJIp1UyzVtte8tyd4wr7-GrwPVJWxzg75rOo2ZiXSkBhT1t1Jx6C__gz5rXf4yH0AocXaIoDfpJIkWznEC0RPTcskMk1tV0ItQUWhF-imcwkIS_iP8PvS_UmR6BL7B10gajU98h420/s1600/2014-06-17.jpg)
Czereśnie umyj, oderwij łodyżki i wydryluj. Włóż do miseczki i zasyp łyżką cukru. Przemieszaj, daj im chwilę by puściły sok.
Przesiej mąkę, dodaj cukier biały i waniliowy, łyżeczkę skórki z cytryny i szczyptę soli. Jajka ubij na jasną masę, dodaj do mącznej mieszanki i wymieszaj. Dolej śmietanę i kolejny raz wymieszaj.
Blachę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Na dnie blaszki ułóż czereśnie (bez soku). Zalej je przygotowanym ciastem. Piecz ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów i się zarumieni.
Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw by przestygło. Oprósz cukrem pudrem i udekoruj skórką otartą z cytryny i listkami melisy/mięty.
Podawaj na ciepło lub zimno.
Przepis na prostokątną blaszkę (mniejszą) lub na tartę o średnicy 28cm.
0 komentarze: