Babeczki owieczki


Dla kogo:
  • dla zastanawiających się nad wielkanocna dekoracją stołu
  • dla szukających pomysłu jak wykorzystać pianki mini marshmallows
  • dla chcących zrobić niespodziankę dzieciakom
Składniki na masę:
  • 125g serka mascarpone
  • 100ml śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (przepis na domowy cukier waniliowy tutaj)
Składniki na dekorację:
  • marcepan (ok. 150g)
  • pianki marshmallows (najlepiej mini marshmallows) - ok. 140g
  • białe perełki
  • kostka gorzkiej czekolady lub czekoladowy pisak
Do przygotowania owieczek potrzebujemy najpierw upiec babeczki, które następnie będziemy dekorować. Przepisy do wyboru tutaj, choć ja w szczególności polecam: waniliowe i z colą.

Wykonanie masy:
Serek mascarpone ubić ze śmietaną kremówką i cukrem waniliowym na gęsty, jednolity krem. Włożyć do lodówki. 

Wykonanie dekoracji:
Pianki pokroić na małe kawałki. Jeśli mamy pianki mini marshmallows wystarczy przeciąć je na pół. Jeśli mamy duże to myślę, że trzeba je pociąg na 8 kawałków. Można to zrobić zarówno nożem jak i nożycami kuchennymi. Z marcepanu ukształtować głowy i uszka. Na główce zamocować uszka oraz oczy. Na oczach narysować źrenice za pomocą roztopionej gorzkiej czekolady i wykałaczki lub przy użyciu czekoladowego pisaka. Nosek zrobić za pomocą wykałaczki. Babeczki posmarować masą i przykleić do niej główkę wraz z piankami. 


 

Pomysł na dekorację ze strony www.cioccolatogatto.blox.pl.
Fot. Magdalena Ziemiańska www.magdalenaziemianska.pl 
Babki i babeczki Wielkanocne Smaki - edycja IV Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

INSTAGRAM