Ciasto czeskie



Dla kogo:
  • dla fanów miodowych placków
  • dla chcących spróbować legendarnego ciasta czeskiego/stefanki/grysikowca (zwał jak chciał :D)
  • dla tych, którzy latem produkowali własne powidła śliwkowe
Składniki na ciasto:
  • 400g mąki
  • 100g masła
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 70g miodu
  • łyżeczka sody
Składniki na masę:
  • 750ml mleka
  • 9 łyżek kaszy manny (nie błyskawicznej!)
  • 250-300g masła 
  • 150g cukru pudru
  • 25g cukru waniliowego (półtorej opakowania), przepis na domowy cukier waniliowy tutaj
  • 3 żółtka
  • 350g powideł śliwkowych
Składniki na dekorację:
  • płatki migdałowe
  • polewa czekoladowa (100-150g)
Wykonanie ciasta:

Masło posiekać razem z przesianą mąką. Dodać miód, sodę, cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Gdyby było zbyt kleiste można dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na 3 części. Prostokątne blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części rozwałkować i wyłożyć na blachę. Każdy z placków piec ok. 8-12 minut w temperaturze 200 stopni (aż zrobią się złote). Ja piekłam każdy z placków osobno i też polecam tak zrobić. Zaraz po upieczeniu placki są dosyć miękkie, dlatego należy uważać ściągając je z blachy.  

Wykonanie masy:
Kaszę mannę (nie błyskawiczną) ugotować na mleku z cukrem waniliowym. By nie zrobiły się grudki, przed dodaniem grysiku do mleka można kaszę wymieszać w małym garnuszku z odrobiną mleka. Podczas gotowania uważać by masa się nie przypaliła. Należy ją bardzo często mieszać. Masa jest gotowa, gdy po spróbowaniu nie ma "surowego" smaku. Gotową masę odstawić do wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Stopniowo dodawać żółtka i zimny grysik. Masa musi być puszysta i gładka.

Dwa placki posmarować powidłami i masą grysikową. Na placek górny wyłożyć cienką warstwę masy grysikowej. Oblać polewą czekoladową i posypać płatkami migdałowymi.

Warstwy ciasta (od dołu):
1. placek miodowy
2. powidła
3. masa grysikowa
4. placek miodowy
5. powidła
6. masa grysikowa
7. placek miodowy
8. cienka warstwa masy grysikowej
9. polewa czekoladowa
10. płatki migdałowe

 


Inspiracją był dla mnie przepis z książki "Słodki świat Ewy Wachowicz".
Ciasta przekładańce

10 komentarzy:

  1. Bardzo efektowne i smacznie wyglądające ciasto, wygląda na pracochłonne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda na bardziej pracochłonne niż jest (bo wszystkie placki są takie same i masa też jest wszędzie taka sama)., ale trzeba zarezerwować na niego trochę czasu :) Pozdrawiam!!

      Usuń
  2. Wygląda super, lubię wszelkie przekładańce ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Perfekcyjnie wygląda, pięknie zaprezentowane :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne! lubię takie ciasta :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Brak w podanych składnikach miodu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawione. Dzieki za spostrzegawczość. Wpisałam 2 razy mąkę zamiast mąkę i miód :)

      Usuń
  6. Zrobiłem to ciasto i jest przepyszne. Polecam i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM