Łaciate brownie


 
Dla kogo:
  • dla czekołasuchów
  • dla fanów brownie
  • dla chcących poczuć zniewalający czekoladowy zapach ciasta
Składniki:
  • 150g masła
  • 170-180g gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • 200g cukru pudru
  • pół szklanki mąki
  • łyżka kakao
  • 75g białej czekolady
  • 75g mlecznej czekolady
Wykonanie:
Masło i gorzką czekoladę wrzucić do rondelka i roztopić na parze. Mąkę i kakao przesiać do małej miseczki. Jajka i cukier ubić na jasny, puszysty krem. Nadal miksując wlewać powoli przestudzoną masę czekoladowo-maślaną. Na końcu małymi porcjami wsypać mąkę z kakaem. Czekoladę (białą i mleczną) pokroić na większe kawałki (ja kroiłam każdą kostkę na 6 części). Wrzucić pokrojoną czekoladę do masy i wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto na blachę. 
Piec ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni.
 


Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu, który można znaleźć w Bibliotece Poradnika Domowego cz.19 "Ciasta z czekoladą i miodem".
Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies Kuchnia Ameryki Północnej Kuchnia Ameryki Północnej

7 komentarzy:

  1. Kto nie kocha brownie? Ja uwielbiam! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. cisto bez proszku do pieczenia??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, brownie piecze się bez proszku. Właśnie na tym polega jego fenomen. Może wyglądać zakalcowato, ale właśnie takie ma być. Płaskie, niewyrośnięte, ale za to mega czekoladowe :).

      Usuń
    2. 50min to za dużo, dno mi się przypaliło a z wierzchu się wysuszył :(

      Usuń
    3. Przykro mi, że tak się stało. Ja tyle piekłam i było ok! Dużo zależy od piekarnika. Właśnie dlatego w przepisie jest informacja, że powinno być ok. 50 min. W jednym piekarniku może być 40min. a w innym 60 :/

      Usuń

INSTAGRAM