Zebra

Dla kogo:
  • dla fanów przepisów bez używania wagi :)
  • dla szukających przepisu na efektowne ciasto wymagające niewielkiego wysiłku
  • dla chcących spróbować "legendarnej zebry"
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oranżady (lub wody mineralnej gazowanej)
  • 1 szklanka oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
Wykonanie:
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Po trochę dodawać oranżady i oleju. Podzielić ciasto na pół do dwóch misek. Do jednej dodać 3 łyżki kakao (przesiać je, żeby nie miało grudek), a do drugiej 3 łyżki mąki. 
Okrągłą blaszkę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek blachy wylewać po 3 łyżki jasnego i ciemnego ciasta na zmianę - aż do wykończenia mas. 
Piec ok. 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. 

Oto pomysł jak udekorować ciasto przed upieczeniem:

 

Przepis pochodzi z rodzinnych zapisków.

3 komentarze:

  1. Mimo wielokrotnych prób, nie udaje mi się zrobi tak pięknej zebry...

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam je z dzieciństwa...moja mama bardzo często takie robiła :)

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM