Babka kakaowo-cynamonowa z orzechami włoskimi

Dla kogo:
  • dla szukających przepisu na łatwe ciasto
  • dla lubiących przepisy "szklankowe"
  • dla szukających przepisu na szybkie ciasto
Składniki na ciasto:
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka dowolnego dżemu
  • 1 łyżka cynamonu
  • pół kostki masła
  • pół szklanki orzechów włoskich
Składniki na dekorację:
  • 150-200g polewy czekoladowej
  • orzechy włoskie (opcjonalnie)
Wykonanie:
Masło rozpuścić, odstawić do ostudzenia. Orzechy pokroić na małe cząstki lub zmielić. Mąkę przesiać z sodą, kakaem i proszkiem do pieczenia. Dodać resztę składników (jajko, cukier, mleko, dżem, cynamon) i wymieszać. Wlać stopione masło i wsypać pokrojone orzechy. Ponownie wymieszać. 
Blachę "keksówkę"  wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią ciasto. 
Piec ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć z formy, ostudzić i oblać polewą czekoladową. Na polewę można także nasypać troszkę orzechów włoskich dla dekoracji.

Przepis pochodzi od mojej teściowej.
Orzech

0 komentarze:

INSTAGRAM