
Dla kogo:
- dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami
 - dla fanów ciast z owocami
 - dla lubiących ciasta bez mas
 
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
 - 130g masła
 - 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki)
 - 2 jajka
 - łyżeczka proszku do pieczenia
 - łyżeczka sody oczyszczonej
 - łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki)
 - 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
 - 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego)
 - pół szklanki mleka
 - 3-4 gruszki
 - szczypta soli
 - kilka łyżek syropu klonowego
 

W misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sproszkowany imbir. W drugiej misce utrzeć masło z brązowym cukrem i 3 łyżkami syropu klonowego - na jasną, kremową masę.  Dodawać jajka - po jednym i lekko zmiksować po każdym wbiciu. Przestawić mikser na niskie obroty i wsypywać po trochę suche składniki (mąkę z proszkiem, imbirem, solą i sodą) na zmianę z mlekiem. Następnie wmieszać w ciasto kawałki imbiru i orzechów włoskich. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda i pokroić na plasterki. Ciasto przełożyć do kwadratowej blaszki (23-24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać plasterki gruszek (lekko wciskać je w ciasto). Piec ok. 45minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie upieczone, gdy gruszki będą miały lekko złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawić w blaszce na 10minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i "polakierować" gruszki syropem klonowym (robiłam to za pomocą sylikonowego pędzelka).

Przepis pochodzi z książki "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".


Super przepis, w następny weekend wypróbuję!
OdpowiedzUsuń