![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhMjPoMNmnubXCFYFXK9_OxHwWWvcVhN3iR9udWfgJgpaGqRVxvOf_7qPMFTZul0L2U2eSE_mFpFmJzOdxUR08yhahAltyZOIAhshPzrrkYd-0y8QgmxRdZlNlofN2vUhHNtOIgoEzEIWI/s640/PC079818.ORF.jpg)
Dla kogo:
- dla chcących spróbować połączenia imbiru z gruszkami
- dla fanów ciast z owocami
- dla lubiących ciasta bez mas
- 2 szklanki mąki pszennej (300g)
- 130g masła
- 100g brązowego cukru (ok. pół szklanki)
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka drobno startego imbiru (świeżego lub z torebki)
- 50g orzechów włoskich (grubo posiekanych)
- 30g kandyzowanego imbiru (drobno posiekanego)
- pół szklanki mleka
- 3-4 gruszki
- szczypta soli
- kilka łyżek syropu klonowego
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg5FhGV0cfxIxdDXgq9wY1qkZqHLNZEOrkPEdt9PUOODMnxwgMgEQ0MLvpJjt0AXkUe0rY5dYT5Ib_8wjkx11g1V-pzKBIoGfMAWBNgkvNOSy1UWDqli3y_IeJF5WItduAsPuqS6A8R2lI/s200/PC079806.ORF.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjQk43sDiFNuDcZylAgy2Bgim_luxTlsT0zLuslJmMmWVbnPtPDZo21CDOrd6EpDg2YKNmLKfEHflz1P5DnJLm1Ow5ePteWVrYe69NLsfmRvtgB4e4fWkVpW7ab9gZBg1YTvZxX5hwhiq0/s200/PC079803.ORF.jpg)
Piec ok. 45minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto będzie upieczone, gdy gruszki będą miały lekko złocisty kolor. Po upieczeniu pozostawić w blaszce na 10minut, a następnie przełożyć na metalową kratkę i "polakierować" gruszki syropem klonowym (robiłam to za pomocą sylikonowego pędzelka).
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjy8UtSu5uFFulm0w9wKaE_AQeSTk7Tfu66pab1PBFOyPqiLwtNoHbEmF194Z9KkI97RELDNG2zLguYJ8c97oB6r7HQ8hb0J96NwWdERj4wYYzwQrTkKK4sSf6AL8FPsJZSb-kL3lQNkOA/s640/PC079821.jpg)
Przepis pochodzi z książki "Ciasta - 59 sprawdzonych przepisów na każdą okazję".
![Orzech](http://zmiksowani.pl/image/miks/be02e02e3068eb90f36f484c9c1ffd4d_v2.jpg)
Super przepis, w następny weekend wypróbuję!
OdpowiedzUsuń